Književnost

Mariana Šarčević: "Otkucaji srca" za nove poglede

Mariana Šarčević: "Otkucaji srca" za nove poglede
Mariana Šarčević: "Otkucaji srca" za nove poglede

"Bijes nas čini gluvim i slijepim. Strah, ljubomora i sumnja takođe." Zato, preporučujem roman njemačkog novinara Jan-Filipa Zendkera "Osluškivanje srca" i nastavak pod nazivom "Otkucaji srca".

 Radi se o nevjerovatnim pričama koje nas vode u čarobnu Burmu, ali i više od toga, tjeraju nas da propitamo vlastite poglede na međuljudske odnose, na vrijeme, materijalne stvari oko nas i pogledamo na život iz jednog sasvim drugačijeg ugla. Priče, sudbine junaka romana, djeluju nestvarno, na početku surovo, a na kraju svevremenski bajkovito.

Umjesto filma kod kuće ili u bioskopu, preporučujem odlazak u Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, gdje je postavljena izložba fotografija, video-radova i filmova Brede Beban iz perioda 1992 - 2012. godina. Inače, njen rad se bavi savremenim pojmovima subjektivnosti i emocija koje se javljaju na marginama velikih priča o geografiji, politici i ljubavi. Radovi Bebanove su izlagani u najznačajnijim muzejima savremene umjetnosti u Evropi i Americi, a pravo je zadovoljstvo vidjeti ih i u Banjaluci.  Kada je riječ o muzici, preporučujem festival elektronske muzike "Freš vejv", koji se od 7. do 9. avgusta održava na trvđavi Kastel u Banjaluci. Organizatori su najavili da će se na festivalu moći čuti nešto najbolje sa svjetske i domaće scene, a da publika stiže iz cijelog regiona.  Čak i za one koji vole elektronsku muziku, preporučujem da ipak tih dana posjete Kastel i osjete neki drugačiji način uživanja u muzici.

Jer, kao što nas bijes čini gluvim i slijepim, tako nas neprihvatanje drugog i drugačijeg ograničava u znanju, emociji i bogatstvu življenja! 

Mariana Šarčević,

novinarka agencije Srna

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije