Književnost

Mario Vargas Ljosa na Titovom grobu

Mario Vargas Ljosa na Titovom grobu
Mario Vargas Ljosa na Titovom grobu

BEOGRAD - Mario Vargas Ljosa je tokom posjete Beogradu obišao po sopstvenoj želji Muzej Ive Andrića i Muzej istorije Jugoslavije.

Boravak u Muzeju istorije Jugoslavije veoma mu se dopao, aktivno je učestvovao u razgovoru i pokazao zavidno znanje o srpskoj istoriji. Budući da je u "Kući cvijeća" trenutno postavljena izložba "Figure sjećanja", kojom se obilježava 35 godina od smrti Josipa Broza Tita i 70 godina od prvog štafetnog trčanja, Mario Vargas Ljosa je s pažnjom pratio izlaganje kustosa.

"Izuzetno mi je drago što sam imao priliku da saznam nešto više o istoriji Srbije iz Titovog perioda i uvidim koliki je značaj imao za vaš narod", rekao je Vargas Ljosa, piše B92.

Muzej Ive Andrića takođe je ostavio lijep utisak na velikog pisca. Želio je da sazna nešto više o procesu njegovog pisanja. Najduže se zadržao u biblioteci velikog pisca otkrivajući čitalački ukus Andrića. Ponovo će pročitati roman "Na Drini ćuprija", jer je zamolio asistentkinju da ga podsjeti da kupe kad stignu u Madrid.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije