Književnost

Martinez dobitnik Markesove nagrade

Martinez dobitnik Markesove nagrade
Martinez dobitnik Markesove nagrade

BOGOTA - Giljermo Martinez, argentinski pisac i matematičar, prvi je dobitnik nagrade za kratku priču "Gabrijel Garsija Markes", ustanovljene u Kolumbiji u čast slavnog nobelovca, samo sedam mjeseci nakon njegove smrti.

Knjiga pripovjedaka "A repugnant happiness" omogućila je Martinezu da postane nosilac spiska dobitnika Markesove nagrade, za koju će država Kolumbija dobitnicima izdvajati 100.000 dolara.

Huan Manuel Santos, predsjednik Kolumbije, uručio mu je nagradu, a ceremoniji u Bogoti prisustvovao je i španski ministar inostranih poslova Hoze Manuel-Garsija Margalo, koji je u zvaničnoj posjeti Kolumbiji.

Santosje istakao da Martinez zauzima značajno mjesto među latinoameričkim piscima 21. vijeka. Zahvaljujući ovom priznanju Martinezova djela postaće sastavni dio knjižnog fonda svih biblioteka u Kolumbiji.

Giljermo Martinez rođen je 29. jula 1962. u mjestu Baija Blanka, provinciji Buenos Ajresa. Argentinski je romanopisac i pisac kratkih priča. Doktorirao je matematičku logiku (matematiku, u oblasti logike) na Univerzitetu u Buenos Ajresu. Nakon toga dvije godine je radio u Matematičkom institutu u Oksfordu. Njegov najuspješniji roman i zasad jedini preveden na srpski jezik je "Neprimjetni zločin", napisan 2003. godine. Riječ je o bestseleru o serijskim ubistvima i paralelama s matematičkim teorijama. Iste godine, za pomenuto djelo, nagrađen je nagradom "Planeta".

Knjiga se pojavila i kao film režisera Aleksa de la Iglesia, pod nazivom "Oksfordska ubistva" 2008. godine. Doživio je veliki uspjeh, a glavne uloge tumačili su Džon Hart, Ilaja Vud i Džuli Koks.

Ostala svjetskoj javnosti poznata Martinezova djela su kratke priče "Vast Hell", romani "Regarding Roderer", "The Woman of the Master", "The Book of Murder"...

Za prvu nagradu "Gabrijel Garsija Markes" bilo je nominovano 125 književnih djela sa španskog govornog područja.

Slavni Markes, najpoznatiji po romanu "Sto godina samoće", bio je i majstor kratke priče. Po mišljenju Švedske akademije, Nobelovu nagradu za književnost 1982. dobio je upravo zbog romana i kratkih priča "u kojima su elementi fantastičnog i realnog pomiješani u jednom mirnom svijetu sa bogatom maštom i tako oslikavaju život i konflikte jednog kontinenta".

Markes je preminuo u aprilu u Meksiko Sitiju u 87. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije