Književnost

Milačić: Borini intervjui u jednoj knjizi

Milačić: Borini intervjui u jednoj knjizi
Milačić: Borini intervjui u jednoj knjizi

U knjizi Bore Kapetanovića "Nešto malo, iznad nešto mnogo" sabrani su intervjui sa piscem, sedamnaest ukupno, štampani u raznim novinama, kao i trideset pjesama pod naslovom "Maline za Rozu Džimbers".

"Kad pišeš, najvažnije je da ne lažeš", kaže Boro u posveti na početku neobične knjige.

Upravo ovu knjigu Bore Kapetanovića preporučujem vašim čitocima.

 Onaj ko ga intervjuiše, pisac ili novinar, ima spremljena pitanja, jer želi uraditi dobar intervju, da privuče pažnju čitalaca.

Boru možete pitati sve što druge sagovornike ne biste ni su snu ni na javi, on je poseban, jer je iskren. Odgovorima on postavlja pitanja, isijava mislima svakidašnjim i svevremenskim, narodno-filozofskim.

Kad bi se odgovorni za sve i svašta, tj. svaštarije kulturnog i uopšte ukupnog života našeg dohvatili ove riznice misli, možda bi se napokon počešali po glavi, kucnuli u nju, rekli: "E, dosta je od nas, red je da se promijeni ploča ili šta već, jer svakidašnja muzika sa ringišpila postaje samoubilačka."

U trideset pjesama pod naslovom "Maline za Rozu Džimbers" vraćamo se u iskone poetskih oaza, u ljubav, nešto mnogo, nešto što nam izmiče u najezdi političko-turbulentnih smarača naših života, jer nam uzimaju mjeru i za ljubav. Ljubav je suština, evo, u ovim Borinim stihovima sve je kao noć i dan, jedna cjelina.

"I kad nemaš, makar ljubi skupo,/Od rodnoga pa do sudnjeg dana,/Ko ne voli živeo je glupo,/ Draga moja, moja zoro rana. //"

(Autor je Valentina Milačić, pjesnikinja)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije