Književnost

Moja preporuka: Irena Stanković - skratite zimske dane uz "Rat i mir"

Moja preporuka: Irena Stanković - skratite zimske dane uz "Rat i mir"
Moja preporuka: Irena Stanković - skratite zimske dane uz "Rat i mir"

Snijeg i niske temperature početkom nove godine podsjetiše me na daleku i hladnu majčicu Rusiju, zemlju po mnogo čemu blisku našoj duši.

Porijeklo, mitologija, jezik, običaji, religija, neraskidive su spone koje čine da i danas maštamo o njenoj veličini i moći.

Zemlja velikih careva, ratnika i heroja, zemlja ledenih bregova i plodnih stepa, zemlja baleta i umjetnosti na ledu, ista je ona zemlja koja je iznjedrila brojna slavna imena poznata svjetskoj književnosti.

 Jedno od njih svakako je Lav Nikolajevič Tolstoj sa remek-djelima među kojima se, pored "Ane Karanjine", ističe roman u četiri dijela "Rat i mir".

Ako ste ljubitelji istorije, filozofije, društvenih i ljubavnih zavrzlama i ukoliko se ne "plašite" obimnih knjiga, onda je ovo djelo za vas.

Istorijski događaji s početka 19. vijeka, čuveni Francusko-ruski rat sa Napoleonom kao vođom Francuza, vješto su isprepleteni sa društvenim zbivanjima i previranjima u ruskom društvu, gdje se naročito ističe nekoliko likova, misaono i filozofski duboko obojenih.

Pobjeda Rusa u pomenutom ratu izvojevana je hrabrošću ruske vojske ili je tu ruke uplela i sreća, pokosivši nespremne Francuze velikom zimom, ruskom prvom saveznicom, pita se Tolstoj.

Njegove ličnosti, i na bojnom polju i u toplom domu, bivaju zahvaćene ratnim vihorom koji ih transformiše, sudbinski im iscrtavajući put.

 I u ratu i u miru one traže nekog svog boga, pokušavajući da odgonetnu svrhu života.

Nakon stravičnih ratnih razaranja, niče vjera u ljubav i miran porodični život koji svijetu vraćaju boju i daju mu smisao.

Uz topao čaj, dok pahulje miluju prozore, učinite i vi zimu svojom saveznicom, obogativši njene dane i svoju biblioteku ovim ruskim klasikom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije