Književnost

Mračna budućnost iz pera Irvina Velša

Mračna budućnost iz pera Irvina Velša
Mračna budućnost iz pera Irvina Velša

Slavni škotski pisac Irvin Velš pridružio se timu sačinjenom od vodećih pisaca i umjetnika kako bi učestvovao na stvaranju distopijskog, grafičkog romana pod nazivom "IDP: 2043".

Riječ je o svojevrsnom stripu, čija je radnja smještena u bliskoj  i imaginarnoj budućnosti u zatucanoj Škotskoj, a ovaj tim takođe uključuje Meri Talbot i Peta Milsa. Roman "IDP: 2043" priziva sumorne vizije buduće Škotske, koja vodi borbu sa narastajućim plimama, a okupio je brojne nagrađivane autore i umjetnike, uključujući i Velša.

"IDP: 2043", koji će biti predstavljen u avgustu na Internacionalom festivalu knjiga u Edinburgu, prvo je pisanje autora kultnog "Trainspottinga" za strip, a sarađuje sa grafičarem Denom Mekdejdom na svojem dijelu priče. Ovaj neobični projekat je pod nadzorom Deniz Mina, škotske književnice poznate po krimićima, koja je i započela saradnju sa grafičkim novelistima na prošlogodišnjem izdanju festivala.

"Bio je to djelimično 'pucanj u mrak', moglo je i da ne upali. Nekada sam mrzila te kolektivne knjige. Jedno vrijeme su bile moderne i svako bi učestvovao sa po jednim poglavljem, a ono što bi se u stvari desilo je da se svi međusobno raziđu u priči ili da uopšte ne dostave svoje dijelove. Pokušala sam da oblikujem priču tako da ništa nije uslovljeno nečim drugim pa je na kraju to u stvari i uspjelo", kaže Deniz Mina.

Pored Velša, ovo djelo će uključivati i sekcije Talbotove, dobitnice nagrade "Costa" za djelo "Dotter of Her Father's Eyes", koja će raditi sa umjetnicom Kejt Čarlsvort, te kreatora djela "2000 AD" Pet Mils, koji će raditi sa grafičarkom Hanom Beri. Deniz će raditi sa proslavljenim francuskim grafičarom i ilustratorom poznatim kao Baro, te sa grafičkim novelistom i ilustratorom Adamom Marfijem i Vilom Morisom, koji će kompletirati tim.

Radnja djela je smještena u Škotskoj, 2043. godine, IDP je skraćenica za "internally displaced person" (interno raseljene osobe), a prati katastrofalne učinke malog porasta nivoa mora u gusto naseljenim, niskim područjima i kako društvo reinterpretira sebe, suočavajući se sa velikim kretanjima populacije u svijetu, koji oskudijeva sa resursima.

"Došla sam do sveobuhvatne priče i zatim svakome dala njihove osnovne konture. Zamišljamo svijet u kojem se ne radi o tome da ćemo samo izgubiti zemlju, već i da ćemo svi morati da se preselimo - svi ćemo biti izbjeglice. To će biti tačka u kojoj moramo pogledati kako živimo zajedno i kada će sve naše osnovne pretpostavke postati upitne... Pol i rasa će postati nevažni, jer ćemo se naći licem u lice sa pragmatičnim odlukama koje ćemo morati napraviti", priča Deniz Mina.

Dodaje da će priča takođe uključivati i unajmljenog ubicu, dok će Velš popuniti priču o dešavanjima u pozadini, a tiče se "zlog zemljoposjednika koji povlači konce iza scene".

"Velš je uradio briljantan dio posla. On je pisao o tome ko je taj zli lik i kako je postao takav. Zapravo je napisao horor priču, koja stilom podsjeća na 'Priče iz grobnice'", otkrila je Deniz Mina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije