Književnost

Mrtvi na cijeni, živi na samofinansiranju

Mrtvi na cijeni, živi na samofinansiranju
Mrtvi na cijeni, živi na samofinansiranju

BANJALUKA - I pored toga što su na nedavno završenom Sajmu knjige u Beogradu učestvovala 33 izdavača iz RS i što je "Povelja uspjeha" dodijeljena Zadužbini "Petar Kočić" Banjaluka - Beograd, situacija u izdavaštvu kod nas je i više nego nezavidna, smatraju književnici.

Književnik Tihomir Levajac je među najoštrijima sa tvrdnjom da je izdavačka djelatnost u RS "dno dna".

"Kada završim neko djelo, bude mi muka i smrkne mi se pred očima. Problema sa objavljivanjem nemam samo ako spremim novac. Inače, možete li zamisliti jednu Republiku Srpsku koja za objavljivanje knjiga izdvoji 30.000 KM godišnje, što je mizerno i nedovoljno za sve pisce", navodi on.

Kaže da ne poznaje niti jednu takvu ustanovu u RS koja objavljuje književno djelo živog književnika, bez obzira na vrijednost, a da pri tom sam književnik ne obezbjeđuje sredstva.

Goran Gavrić Grga, pjesnik i laureat "Brankovog kola", o ovoj temi pričao je na osnovu sopstvenog iskustva.

"Svoju prvu, kasnije i nagrađenu, pjesničku zbirku objavio sam u 'Brankovom kolu', izdavačkoj kući iz Sremskih Karlovaca, koja se bavi isključivo štampanjem knjiga poezije i veoma sam ponosan na to da je talenat bio ključan za objavu mog prvenca", naglašava on.

Dodaje da se u RS sporadično desi poneki konkurs, ali problem ostaje prisutan, što znači da su mladi pisci prepušteni sami sebi.

Mišljenja je da bi se uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture RS mogli i trebali riješiti ovi problemi da su pisci više angažovani i da vrše pritisak za opšti, a ne za sopstveni interes.

"Na taj način otvorila bi se vrata i pružila šansa ljudima koji pišu, a nemaju mogućnosti da objave knjigu. Ovako imamo paradoksalne situacije, gdje svako može, uz određenu svotu novca, dobiti ne samo štampanu knjigu, nego i divno sročenu književnu kritiku, i zbog toga se javljaju apsurdi na književnoj sceni i uopšte u kulturi koja nam diše na škrge", dodaje Grga.

Književnik Goran Dakić ističe da autorima u RS danas nije teško doći do izdavača, dok je piscima malo teže.

Tvrdi da Nikola Vukolić, direktor Zadužbine "Petar Kočić", Banjaluka - Beograd, svake godine objavljuje Ćopića ili Kočića u novim povezima, sa novim predgovorima i fototipskim izdanjima, jer je to "sigurna karta".

Sa druge strane, Vukolić ističe da su konstatacije da igra "na sigurnu kartu" smiješne, jer su, kako tvrdi, u Zadužbini svoju prvu knjigu objavili mnogi danas afirmisani pisci.

Ističe da je u RS politika odavno ušla među korice, da se država ne bavi finansiranjem knjiga, nego samo otkupljivanjem, te da ne finansira čak ni Kočićeva i Ćopićeva djela.

Ipak, navodi da su ta izdanja koliko-toliko profitabilna, dok je, kako tvrdi, pozicija mladih stvaralaca zaista nezavidna.

Književnik Ranko Preradović pozdravio je dodjeljivanje nagrade "Povelja uspjeha" Zadužbini "Petar Kočić", jer smatra da živi nedovoljno misle na mrtve.

Međutim, prema njegovim riječima, sav taj dobri duh sazdao se u Beogradu, a ne u Hašanima, Krupi ili Banjaluci, gdje se Ćopićem bave samo "periferni stvaraoci koji hoće da žive i danas od njegovog djela, što nije ni dobro ni pošteno".

Navodi primjer izdavačkih kuća koje se poigravaju litaraturom, tako što se bave književnošću nemajući nijednog zaposlenog književnika u svojim redovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije