Književnost

Na Sajmu knjige 250 izlagača

Na Sajmu knjige 250 izlagača
Na Sajmu knjige 250 izlagača

Međunarodni sajam knjige i učila biće održan 26. put, od 23. do 28. aprila u Sarajevu, najavili su jučer organizatori sajma na konferenciji za medije u Sarajevu.

Hajriz Bećirović, direktor KSC "Skenderija", koji je domaćin i ovogodišnjeg sajma, ističe da će ove godine izlagati 250 izdavača iz BiH, regiona i svijeta na 95 štandova.

"Ulaz za posjetioce ove godine je besplatan, a domaći izdavači zakup štanda ove godine plaćat će 30 posto manje", rekao je Bećirović.

Ibrahim Spahić, predsjednik Udruženja izdavača i knjižara BiH, ističe da su ove godine od Fondacije za izdavaštvo FBiH dobili 7.000 KM, te da od Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH očekuju 20.000 KM.

"Ove godine sajam će biti otvoren na Međunarodni dan knjige, a otvorit će ga bh. pjesnik Ivan Kordić. Moto ovogodišnjeg sajma je 'Riječ - knjiga -univerzum', a ovim želimo reći kako je riječ izgubila na značenju, knjiga također, a univerzum više i nije univerzum. Kada se otvore vrata sajamske dvorane i krene od Bosanske kuće, te osjeti tajnovitost vrtova knjige, čini se sve mogućim i drugačijim usprkos surovoj stvarnosti iz koje dolazimo i kojoj se vraćamo", rekao je Spahić.

Ajdin Šahinpašić, direktor Izdavačke kuće "Šahinpašić", koja je tradicionalno organizator sarajevskog sajma knjige, ističe da će i ove godine biti organizirano niz promocija u Bosanskoj kući, te da će sajam pratiti i izložba o Vijećnici, kao i izložba radova Henrike Miler.

On je rekao da će Šahinpašić i ovaj put posjetiocima ponuditi 15 novih izdanja ove kuće, te da očekuju i brojne promocije u okviru ovog sajma.

Organizatori su, također, najavili i velike popuste za posjetioce.

Na ovogodišnjem sajmu očekuje se veliki broj izdavača iz Srbije, ali i učešće velikog broja kulturnih centara zemalja iz cijeloga svijeta.

Sajam će biti organizovan u dvorani "Mirza Delibašić", i na nešto manje prostora nego obično zbog radova na krovu ledene dvorane, koji se prije nekoliko godina srušio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije