Književnost

Na današnji dan prije 150 godina umro Vuk Karadžić

Na današnji dan prije 150 godina umro Vuk Karadžić
Na današnji dan prije 150 godina umro Vuk Karadžić

Na današnji dan, 7. februara, prije 150 godina u Beču je umro srpski jezički i pravopisni reformator Vuk Stefanović Karadžić, tvorac novog pravopisa i književnog jezika.

Život Vuka Stefanovića Karadžića obilježila je borba za reformu srpskog jezika, sukob sa srpskom inteligencijom, drugovanje sa najuglednijim Evropljanima toga doba i suočavanje s porodičnom tragedijom.

Vuk Karadžić je bio najznačajnija ličnost srpske književnosti prve polovine 19. vijeka, a poznato je njegovo pravilo "piši kao što govoriš, čitaj kako je napisano".

Zahvaljujući njegovim reformama, u srpski jezik je uveden fonetski pravopis, a slavenoserbski, u ono vrijeme jezik obrazovanih, bio je potisnut.

Vuk Karadžić rođen je u Tršiću kod Loznice 6. novembra 1787. godine, u porodici koja je u prvoj polovini 18. vijeka doselila iz stare Hercegovine, iz plemena Drobnjaci, a pošto su djeca u porodici Karadžić umirala, nadjenuto mu je ime Vuk - da mu vještice i duhovi ne bi naudili.

Umro je u Beču 7. februara 1864. godine, a njegovi posmrtni ostaci preneseni su iz Beča u Beograd 12. oktobra 1897. godine i nalaze se pored njegovog velikog prijatelja Dositeja Obradovića ispred Saborne crkve u Beogradu.

Vuk se opismenio u rodnom selu kod rođaka trgovca Jevte Savića - Čotrića, potom u školi u Loznici, a onda i u manastiru Tronoša, a pošto su ga tamo tjerali da čuva ovce umjesto da uči, otac ga vraća kući. Bio je đak Dositejeve Velike škole, u mladosti je obolio i ostao hrom.

Tokom Prvog srpskog ustanka bio je pisar kod cerskog hajdučkog harambaše Đorđa Ćurčije, zatim učitelj u Beogradu i carinik na Dunavu kod Kladova.

Poslije propasti ustanka 1813. godine i odlaska u Beč počeo je da sakuplja narodne pjesme i druge umotvorine i da reformiše srpski pravopis, pa je objavio prvu zbirku narodnih pjesama "Mala prostonarodna slavenoserbska pjesnarica", potom gramatiku - "Pismenicu", te "Srpski rječnik".

Vuk je neprestano isticao da pravilno pisati znači pravilno misliti i da haos u jeziku odgovara haosu u mislima, a zagovarao je vraćanje književnosti narodnom jeziku, odnosno vraćanje narodu.

Naročito dinamični bili su njegovi odnosi s knjazom Milošem Obrenovićem, a prošli su razne faze /jedno vrijeme mu je bilo zabranjeno da štampa knjige u Srbiji/, a sa vrhom srpske Crkve, posebno Karlovačke mitropolije, bio je u veoma lošim odnosima.

Vremenom, Vuk je stekao ugled među intelektualcima Evrope, čak i kod takvih umova kakvi su bili njemački književnik Johan Gete ili njemački istoričar Leopold Ranke, a univerzitet u Jeni proglasio ga je počasnim doktorom.

Vukove ideje odnijele su odlučujuću prevagu 1847. godine, kada su objavljene "Pesme" Branka Radičevića, pisane "Vukovim jezikom", a Đura Daničić je tekstom "Rat za srpski jezik i pravopis" dokazivao opravdanost Vukove reforme.

Razdoblje od Vukove pojave do pobjede njegovih ideja /od 1814. do 1847. godine/ donijelo je napredak u svim oblastima kulture - osnovane su nove škole, štamparije, prva učena društva /"Matica srpska" 1826. godine, "Društvo srpske slovesnosti" 1841. godine/, pozorišta.

Cijela epoha srpskog romantizma bila je pod njegovim uticajem.

Sjedinjenjem Magistrata i Suda beogradskog u proljeće 1831. godine Vuk Karadžić je imenovan za predsjednika te institucije, što se u današnjim terminima smatra gradonačelnikom Beograda, a bio je i počasni građanin Zagreba.

Iza sebe je ostavio kćerku Minu Karadžić - Vukomanović, veliku ljubav pjesnika Branka Radičevića.

Sa Bečlijkom Anom Marijom Kraus imao je 13-oro djece, od kojih su nešto duže poživjeli samo Mina i Dimitrije, koji nisu ostavili potomstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije