Književnost

Nagrađene učenice iz RS

Nagrađene učenice iz RS
Nagrađene učenice iz RS

BEOGRAD - Dvoje učenika iz Republike Srpske osvojilo je nagrade na ovogodišnjem Svetosavskom književnom konkursu za učenike osnovnih i srednjih škola, koji organizuje Društvo "Sveti Sava" iz Beograda.

U konkurenciji 335 radova iz 101 osnovne i 32 srednje škole iz Srbije i Republike Srpske, u kategoriji osnovnih škola, učenica devetog razreda Osnovne škole "Petar Kočić" iz Nove Topole kod Gradiške Tea Gutić osvojila je treću nagradu, a u kategoriji srednjih škola drugu nagradu osvojila je Rajka Milišić, učenica Srednjoškolskog centra " Ljubiša Mladenović" iz Banjaluke. 

Nagrade su im uručene danas na svečanosti u Narodnoj biblioteci Srbije u Beogradu, gdje je Društvo "Sveti Sava" proslavilo i svoju slavu i uručilo tradicionalna priznanja ustanovama i pojedincima. 

Najviše priznanje, Medalja Društva "Sveti Sava", uručena je predstavnicima Uprave za saradnju sa crkvama u Vladi Srbije za "velike zasluge za rad i aktivnosti Društva na dobrobit srpskog naroda", dok je Plaketa Društva dodijeljena Društvu za srpski jezik i književnost Srbije "za poseban doprinos radu Društva". 

Predsjednik Društva "Sveti Sava" Dušan Zupan rekao je na svečanosti da je Uprava za odnose sa crkvama i vjerskim zajednicama, koja je u ranijim srpskim vladama nosila i nazive Knacelarija ili Ministarstvo vjera, u kontinuitetu podržavala aktivnosti Društva. 

Velika nagrada na Svetosavskom književnom konkursu uručena je Anastasiji Kocić, učenici četvrte godine Umjetničke škole u Nišu. 

Društvo "Sveti Sava" je najstarije aktivno srpsko udruženje građana. Osnovno je 1886. godine, a bavi se kulturnim, prosvjetnim i humanitarnim radom. 

Osim sjedišta u Beogradu, Društvo ima i aktivan Pododbor Banjaluci. 

Prošlogodišnjici dobitnici medalja bili su NJegova svetost patrijarh srpski Irinej, Narodna biblioteka Srbije i akademik Dragoljub Živojinović. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije