Književnost

Najdepresivniji književni naslovi

Najdepresivniji književni naslovi
Najdepresivniji književni naslovi

Zbog kombinacije vremena, stanja finansija i svjesnosti da su praznici prošli, prvi mjesec u godini smatra se i najdepresivnijim.

Ukoliko ste među onima koji nemaju energije za borbu protiv depresije, postoji nekoliko književnih naslova među čijim ćete se koricama zasigurno pronaći.

Talasi melanholije i nimalo lake životne teme okosnice su djela koje je britanski "Telegraph" proglasio najdepresivnijim književnim naslovima.

"Platforma", Mišel Uelbek: U srži ovog romana je Majkl, činovnik u ministarstvu kulture, koji nakon smrti oca, odlučuje otputovati na Tajland. Tu posjećuje barove i upušta se u odnose s prostitutkama. Treći Hulebekov roman dospio je na ovu listu zbog sveprisutne mizantropije te rasističkih i seksističkih stavova koji vas bez dileme neće učiniti razdraganima.

"Voljena", Toni Morison: Od romana o ropstvu malo ko očekuje da će djelovati poput antidepresiva, a Pulicerovom nagradom nagrađeno djelo književnice Toni Morison upravo je takvo. Donosi priču o ženi koja je ubila vlastitu kćerku kako bi je zaštitila od kazne i mučenja, a njen duh je nastavlja progoniti.

"Cesta", Kormak Mekarti: Uz postprazničnu depresiju odlično ide postapokaliptični roman jednog od najcjenjenijih živih američkih pisaca - Kormaka Mekartija. Nakon neimenovane kataklizme, slijedeći opustjele autoputeve, otac i sin putuju Amerikom te spoznaju da je svijet kakav su znali nestao - klima se promijenila, životinje su ubijene, a zemljom su zavladali kanibalizam i nasilni kultovi.

"Prva ljubav", Semjuel Beket: Beketov humor obično njegova djela lišava totalnog crnila, ali u ovom slučaju nije uspio raspršiti osjećaj očaja koji čitaoca spopada prilikom čitanja. Djelo napisano 1946, a objavljeno 1973. godine donosi priču o okrutnom odnosu beskućnika i prostitutke.

"Stakleno zvono", Silvija Plat: Autobiografski roman poznate američke pjesnikinje Silvije Plat napisan pod pseudonimom Viktorija Lukas, među ostalim, donosi priču o borbi s depresijom i njena iskustva nakon pokušaja samoubistva, kada je nekoliko mjeseci provela na oporavku u bolnici. Dramatici djela doprinosi i činjenica da je autorka naposlijetku izvršila samoubistvo 1963. godine, iste godine kada je objavljen roman.

"Neslavni Jude", Tomas Hardi: Ovo je roman o vrijednom mladiću iz radničke klase koji se iz petnih žila trudi poboljšati život. Na svom putu biva izmanipulisan, prevaren i napušten od svih svojih prijatelja, te na kraju umre sam i ostavljen čak i od svoje prave ljubavi. Priča će uzdrmati vječne veseljake.

"Germinal", Emil Zola: Roman prati mladića Etijena Lantijera koji dolazi u rudarsko naselje Voreuks, naporno radi i živi u bijedi sa siromašnom porodicom Maheu, te je nesrećno zaljubljen u Ketrin. Dobijamo uvid i u paralelni svijet bogatih, čiji pripadnici žive lagodno i u izobilju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije