Književnost

Narcis i Zlatousti za čitanje u dahu

Narcis i Zlatousti za čitanje u dahu
Narcis i Zlatousti za čitanje u dahu

U našim cimerskim danima, moj stariji kolega Branko Janković mi je 2011. godine preporučio jednu knjigu i čak je uzeo iz biblioteke i zamolio me da pročitam. Radi se o delu "Narcis i Zlatousti" od Hermana Hesea.

Ona je stajala kod mene netaknuta pune tri godine, možda najpre iz razloga što sam podsvesno i sam živeo, ili želeo da živim životom glavnog junaka te knjige, iako nisam postigao ni hiljaditi deo onoga što on jeste, što je Branko odlično prepoznao. Ta knjiga je bila kod mene sve do pre nekoliko meseci, kada sam, naravno tražeći neku drugu knjigu, naišao na nju i počeo, kao na primer rubriku o politici u novinama, nezainteresovano i ravnodušno da listam. Međutim, već posle nekoliko stranica knjiga je počela da me intrigira, zatim potpuno zaokuplja, da bi se ispostavilo da ću je pročitati u jednom dahu. 

Predstava koja me je najviše oduševila u poslednje vreme i koju savetujem svakom da je pogleda jeste "Krivica", po tekstu Nebojše Romčevića u režiji Nikole Pejakovića. To kako Nikolina Jelisavac i Ljubo Savanović  igraju u ovom komadu na maloj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske najistinitija je gluma koja se može videti trenutno u Banjaluci.

Pohvalio bih i operetu Žaka Ofenbaha "Orfej u podzemlju" u režiji Gorana Damjanca. Smatram da su studenti banjalučke Akademije umjetnosti, muzičari, solisti, dirigent, glumci, plesači i svi učesnici napravili ogroman posao i zaista je bilo veliko uživanje gledati ih na premijeri u aprilu.

Koncert koji ne smete propustiti ako ste u Banjaluci je nastup džez grupe "Combine Quartet". Odlični muzičari zajedno sa glumicom Slađanom Zrnić, koja oduševljava i vokalnim sposobnostima, prave sjajnu muziku koju je zadovoljstvo slušati i kod kuće, a naročito na nastupu uživo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije