Književnost

Nataša Janković: "Raskršća" kao potreba da usporimo

Nataša Janković: "Raskršća" kao potreba da usporimo
Nataša Janković: "Raskršća" kao potreba da usporimo

Preporučujem za čitanje "Raskršća", knjigu Vilijama Pola Janga, autora koji je s roditeljima misionarima živio u plemenu, na visoravnima nekadašnje Nove Gvineje.

Vilijam Pol Jang je Kanađanin rođen 11. maja 1995. godine i autor je "Kolibe", bestselera prodatog u preko 18 miliona primjeraka.

U svijetu gdje su ljubav i vjera sve nevažniji, autor nam predstavlja gospodina Spensera, uspješnog poslovnog čovjeka na vrhuncu karijere, koji je svaki sekund života podredio stvaranju matrijalnog dobra, bez obzira na to što je cijena bila bolno previsoka. Iznenadni izliv krvi u mozak ostavlja ga u komi na milost i nemilost više sile, koja se ne može kupiti i potkupiti matrijalnim dobrima. Entoni Spenser se iznenada budi u nadrealnom svijetu, koji kao u ogledalu oslikava njegov život. Na tom mjestu se susreće s ljudima za koje vjeruje da su dio njegove podsvijesti i na taj način biva suočen sa svim greškama i pogrešnim odlukama koje su ga dovele do bolesničke postelje. Najvažnije od svega je susret s njegovim untrašnjim bićem, koje je već odavno istrunulo od pogrešnog života sazidanog na prljavim temeljima i nemoralnim postupcima. Suočen s najtamnijim slojevima svog bića, Spenser kreće na put gdje će da preispita svoj život, koji je postao raskošna, ali nestabilna kula sazidana od pogrešnih karata.

Spenser je odličan primjer čovjeka koji je imao sve, a u suštini nije imao ništa. Postao je ispražnjena ljuštura koja nikada nije imala vremena i strpljenja da istinske odnose gradi na čvrstim i stabilnim temeljima.

Ti vapaji mogu biti ugušeni ljubavlju, tom sveprožimajućom notom, koja svemu daje smisao. A da li ljubav živi ili umire zavisi od nas samih, naše volje i sposobnosti da volimo i da budemo voljeni, naše volje da pustimo ljubav da uđe u srce, a onda da joj pomognemo da tu ostane i živi.

(Autorka je pisac.)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije