Književnost

Nataša Perić: Opereta ostavila izniman utisak

Nataša Perić: Opereta ostavila izniman utisak
Nataša Perić: Opereta ostavila izniman utisak

Vrlo je teško drugima preporučiti dobru knjigu. Svaka knjiga ima neku svoju nit koja nas privuče čak i ako prije čitanja smatramo da to nije dobro štivo za nas. Ali ako govorimo o piscima kojima se, kao čitalac, vraćam, to bi svakako bio norveški pisac Henrik Ibzen. Takođe, raduje me svaki novi prevodilački poduhvat, kakva književna poslastica poput knjige kratke proze Bertolda Brehta.

Priče o gospodinu Kojneru, prvi put objavljene kod nas nedavno, prozne su vinjete, mikropriče, koje ostavljaju čitaocu prostor na "praznim marginama" teksta da zaplovi maštom, da domaštava.

Trenutno čitam Sabrane kratke proze Semjuela Beketa. Riječ je o tekstovima, kratkim pričama koje je pisac stvarao tokom čitavog života. Žurim da dodam, to je moje lično osjećanje, da Beket nije samo i u prvom redu dramski pisac ili pisac pomalo dosadnog Moloja, već autor šireg književnog zamaha.

Ovih dana sam gledala, slušala "Orfeja u podzemlju", operetu koja je ostavila izniman utisak na mene, režirao ju je Goran Damjanac u produkciji Akademije umjetnosti Banjaluka, a moguće ju je pogledati na sceni Narodnog pozorišta RS.

 Ipak, ovdje da spomenem koreodramu "S planine i ispod planine" u režiji Stele Korljan, zbog napora čitavog ansambla i neobičnosti samoga projekta, to je predstava koja dotiče ono lirsko u pozorištu i pisca Petra Kočića osvjetljava na jedan drukčiji način.

Preporučila bih Četa Bejkera, njegove vokalne obrade džez standarda, a za one koji vole "lakši", bluz-fank zvuk, to bi bila Nina Simon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije