Književnost

Nema nepobitnog dokaza da je Pablo Neruda otrovan

Nema nepobitnog dokaza da je Pablo Neruda otrovan
Nema nepobitnog dokaza da je Pablo Neruda otrovan

SANTJAGO - Španski istraživači, koji vode istragu o smrti čileanskog pjesnika i Nobelovca Pabla Nerude početkom 1970-ih, nisu našli nepobitni dokaz da je on otrovan, navedeno je u preliminarnom izvještaju koji je predat istražnom sudiji.

Čileanska vlada je ponovo pokrenula istragu o smrti pjesnika u januaru. Nove analize trebalo je da pokažu da li ima proteinskih oštećenja nastalih uslijed hemijskih agensa, što bi ukazivalo na trovanje.

Stručnjaci za sudsku medicinu na Mursijskom univerzitetu u Španiji pronašli su tri vrste proteina u posmrtnim ostacima, od kojih se dva mogu objasniti uznapredovalim stadijumom raka prostate, navedeno je u izvještaju u koji je Rojters danas imao uvid.

Izvor trećeg proteina nije jasan, ali bi se moglo raditi o prirodnim uzrocima kao što su infekcija ili posthumna manipulacija posmrtnim  ostacima, piše u izvještaju.

Ekspertski panel će sada ispitati dokaze, a predstoji dalja analiza genoma.

Pretpostavlja se da je Neruda, koji je poznat po strastvenim ljubavnim pjesmama i nepokolebljivim komunističkim stavovima, umro od raka nekoliko dana poslije puča 1973. godine kojim je uvedena brutalna diktatura Avgusta Pinočea.

Međutim pjesnikov šofer je tvrdio da su Pinočeovi agenti iskoristili Nerudinu bolest da mu u stomak ubrizgaju otrov dok je ležao u bolnici.

Njegovo tijelo je ekshumirano 2013. i rezultati prvih analiza koje su tada urađenje nisu pokazale da je otrovan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije