Književnost

Nikola Vukolić dobitnik nagrade Saveza pisaca Bugarske

Nikola Vukolić dobitnik nagrade Saveza pisaca Bugarske
Nikola Vukolić dobitnik nagrade Saveza pisaca Bugarske

U Varni, u Bugarskoj, upravo je završen Deveti međunarodni festival poezije “Slovenski zagrljaj” koji organizuje Akademija slovenskih književnosti i umjetnosti.

Na ovom festivalu uručeno je veliko i značajno priznanje Saveza pisaca Bugarske uglednom književniku Nikoli Vukoliću za poeziju i dosadašnje književno stvaralaštvo, te Zlatna značka Saveza pisaca Bugarske, kaže se u saopštenju Zadužbine Petar Kočić, piše Atv.

U konkurenciji za nagradu bili su pisci sa prostora 30 država, čija je poezija prevođena i objavljena na bugarskom jeziku.

Priznanje koje je prvi put dodijeljeno književniku iz Bosne i Hercegovine odnosno Republike Srpske, velika je čast za cjelokupnu savremenu književnost koja se stvara na srpskom jeziku. Riječ je o jednom od najznačajnijih priznanja koje je dodijeljeno nekom savremenom piscu sa ovih prostora.

U okviru festivala održana je skupština Akademije slovenske književnosti i umjetnosti, i za nove redovne članove ove ugledne svjetske kulturne institucije jednoglasno su primljeni naši istaknuti književnici i umjetnici Nikola Vukolić i Mladen Šukalo iz Banjaluke.

„Ovo veliko i značajno priznanje znači mi puno. Vjerujem da će ono pomoći da se konačno i na ovim prostorima dođe do istinskih književnih vrijednosti. Kao pjesnik, esejista i dugogodišnji kritičar lista “Politika” smatram da je nedopustivo višegodišnje ćutanje o načinima dodjela književnih nagrada u Srpskoj, i biranja kojekakvih žirija, protiv čega se borim stalno. Moja poezija je zastupljena u mnogim antologijama i dobitnik sam mnogih međunarodnih nagrada kao što je nagrada Uneska, koja u ovoj kulturno-palanačkoj sredini nije čak ni zabilježena. O tome, kao i o drugim kulturnim problemima,  pišem u svom dnevniku koji će uskoro ugledati svjetlo dana“, rekao je tom prilikom Vukolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije