Književnost

Novo okupljanje pod krovom knjige

Novo okupljanje pod krovom knjige
Novo okupljanje pod krovom knjige

Zaljubljenici u pisanu riječ, školarci, te oni kojima je neophodna stručna literatura, do koje inače nije lako doći, od srijede će moći da pronađu sve što im treba na Međunarodnom sajmu knjige u Banjaluci, čija će vrata u Sportskoj dvorani "Borik" biti otvorena od 10 časova.

Pod motom "Knjiga je jedinstvena, prenosiva magija...", smotra pisane riječi do 22. septembra okupiće izdavače iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i BiH. Svečano otvaranje sajma zakazano je za 17.25, a pozdravnu besjedu govoriće književnik Milenko Stojičić.

"Kao i ranijih godina, i ove godine su na sajmu prisutne izdavačke kuće koje su dobro poznate našim građanima. Sa nama su iz godine u godinu 'Kreativni centar' iz Beograda, izdavačka kuća posvećena literaturi za djecu, 'Vulkan', 'Algoritam', 'Naša knjiga', koja se bavi stručnom literaturom, 'SezamBook', 'Dereta' i 'Laguna' iz Beograda", kazala je Petra Ivić, rukovodilac sajma.

Najavila je i da će iz Sremskih Karlovaca stići izdavačka kuća "Kairos".

"Sa nama je ove godine i 'Pčelica' iz Čačka, a što se tiče izdavača iz RS i FBiH, učesnici 19. međunarodnog sajma knjige će biti 'Kembridž centar', Univerzitet 'Apeiron', prvi put i Univerzitet Banjaluka, Muzej Republike Srpske, 'Biblioner', Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, Udruženje izdavača RS, 'Novosti' i mnogi drugi", najavila je Ivićeva.

Sajam će posjetiti đaci iz poplavljenih područja - Šamca, Lopara i Doboja

Napomenula je da, kada su u pitanju promocije, one zavise od samih izdavača i njihovih planova da li će svoja nova izdanja koja su objavljena između dva sajma predstaviti u Banjaluci.

"Zasad imam najavu promocije Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, na čijem će štandu 18. septembra u 13 časova biti predstavljena knjiga Ranka Risojevića, ovogodišnjeg dobitnika prve nagrade na njihovom konkursu 'Zlatna sova'", istakla je ona.

Pored individualnih posjeta sajmu, ovaj praznik pisane riječi svake godine posjeti i mnoštvo đaka koji neophodnu literaturu ovdje pronalaze po sniženim cijenama.

"Imajući u vidu da su mnoge opštine poplavljene i da su pretrpjele veliku štetu, odlučili smo da u našoj organizaciji na sajam dovedemo đake iz Šamca, Lopara i Doboja. Oni će tokom posjete gradu na Vrbasu posjetiti i jednu od firmi u Banjaluci, te sajam", rekla je Ivićeva.

I ove godine biće dodijeljene tradicionalne nagrade "Moštanica" za izdavački poduhvat, "Liplje" za savremenu književnost, "Gomionica" za knjigu za djecu i "Stuplje" za njegovanje srpske tradicije i pravoslavne duhovnosti. Proglašenje nagrađenih po odluci žirija 19. međunarodnog sajma knjige biće održano 19. septembra u 12 časova. Posjetioci će Sajam knjige, čiji je organizator "Glas srpski - trgovina", moći da posjete svakodnevno u terminu od 10 do 20 časova.

Pripreme jubileja

Pripreme za 20. jubilarni međunarodni sajam knjige, koji će u Banjaluci biti održan iduće godine, prema najavama organizatora, počinju odmah nakon ovogodišnje smotre pisane riječi.

"Čim se zatvore vrata ovogodišnjeg sajma, počinjemo pripreme za jubilarnu smotru. Imajući u vidu da nije mala stvar organizovati 20 godina Sajam knjige, posebno u teškim uslovima, želja nam je i da taj jubilej bude poseban", naglasila je Ivićeva.

Napomenula je da im je želja da 20. sajam otvori književnik Matija Bećković, koji je otvorio i Prvi sajam knjige u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije