Književnost

Obilježena godišnjica smrti Dobrice Ćosića

Obilježena godišnjica smrti Dobrice Ćosića
Obilježena godišnjica smrti Dobrice Ćosića

BEOGRAD - Godina dana prošla je od odlaska velikog srpskog pisca, akademika i državnika Dobrice Ćosića. Tim povodom danas su u Skupštini grada Beograda održani omaž i promocija knjige "Ogledalo Dobrice Ćosića" autora Milivoja Pavlovića.

Ćosić, koji je preminuo u Beogradu u 93. godini, važio je za jednog od najčitanijih i najvećih živih srpskih pisaca. S jedne strane, nazivan je ocem nacije, a s druge smatran odgovornim za nacionalistički konzervativizam, koji Srbiji nije donio dobro. I u svojim novijim istupanjima bavio se srpskim pitanjem na njemu svojstven način.

Ćosić je 1968. godine otvorio pitanje Kosova, a poslije toga dolazi u sukob s vrhom tada vladajuće Komunističke partije, razilazi se s Titom i postaje jedan od njegovih najpoznatijih opozicionara i disident.

U svojoj pristupnoj besjedi za člana Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU) 1970. godine rekao je kasnije često citiranu rečenicu: "Srpski narod je dobijao u ratu, a gubio u miru".

Jedan je od osnivača srpskih nacionalnih stranaka u Hrvatskoj i BiH 1989. i 1990. godine, a slovi za tvorca čuvenog Memoranduma SANU.

Devedesetih godina 20. vijeka otvoreno je predložio podjelu Kosova i Metohije, o čemu je kasnije pisao i u svojoj knjizi "Kosovo".

Ćosić je bio prvi predsjednik SR Jugoslavije od 1992. do 1993. U mladosti je bio komunista, a u Drugom svjetskom ratu borio se u redovima partizana, što je kasnije bila inspiracija za njegov književni opus.

U književnu orbitu vinuo se svojim prvim djelom "Daleko je sunce", a najpoznatija djela su mu "Koreni", "Deobe", "Vreme smrti", "Vernik", "Grešnik", "Otpadnik", "Vreme vlasti". U svojim knjigama obuhvatio je period 19. i 20. vijeka.

Prvi je dobitnik NIN-ove nagrade 1954. godine za roman "Koreni", a drugi put bio je njen lauerat 1961. godine za trilogiju "Deobe".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije