Književnost

Obilježili vrijeme u kojem su živjeli

Obilježili vrijeme u kojem su živjeli
Obilježili vrijeme u kojem su živjeli

Vlada Zeljković bio je jedan od onih glumaca koji gdje god se pojavi izaziva interesovanje, volio je od sebe i od svog života raditi predstave. Igrao je veliki broj predstava koje su ostavile umjetničkog traga u pozorištu u kojem je predano radio i živio. Volio je svoje uloge, istakao je glumac Dobrica Agatonović Aga.

On je u srijedu naveče u KC Banski dvor u Banjaluci sa književnikom Rankom Risojevićem vodio program koji je bio omaž bračnom paru Mari i Vladi Zeljković, banjalučkim pozorišnim glumcima. Ovaj omaž je bio dio programa 11. susreta Banjalučana "Vezeni most 2014" .

Istaknuto je da je lijepo sjetiti se ljudi koji su svojim djelom obilježili vrijeme u kojem su živjeli, a na neki način obilježili dio našeg života.

Riječ je o bračnom paru istaknutih glumaca koji su bili dio ansambla pozorišta Bosanske Krajine, o čijem djelu i radu, nažalost, nije ostalo mnogo dokumentacije.

Njihovo djelo živi u sjećanjima publike i kolega glumaca, koji su ove večeri bili vrlo radi da podijele sa drugima impresije i mnoge anegdote koje su pratile, prije svega, Vladu Zeljkovića, kao i da izraze svoje uživanje u toj vrsti jedinstvene glume koju je Zeljković posjedovao.

Vlada Zeljković bio je prvak Banjalučkog dramskog pozorišta, koje je osnovano 1930. godine.

"Ostvario je niz antologijskiih uloga kao što su David Štrbac, Jovica Jež. Bio je glumački biser kojeg se treba sjećati", rekao je Risojević.

Mara i Vlada Zeljković činili su neprevaziđen komediografski tandem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije