Književnost

Obi­mna re­mek-dje­la ko­ja se is­pla­ti pro­či­ta­ti

Obi­mna re­mek-dje­la ko­ja se is­pla­ti pro­či­ta­ti
Obi­mna re­mek-dje­la ko­ja se is­pla­ti pro­či­ta­ti

Stva­ri ko­je že­lim da znam su u knji­ga­ma. Moj naj­bo­lji pri­ja­telj je onaj ko mi do­ne­se knji­gu ko­ju još ni­sam pro­či­tao, ču­ve­ne su ri­je­či Mar­ka Tve­na.

Za Stivena Kinga knjiga je jedinstvena, prenosiva magija, a za Gistava Flobera čitati znači živjeti.

Čitanje knjiga ima mnoge svoje prednosti, o kojima je mnogo toga rečeno i napisano. Ipak, neki kada vide koliko neko djelo ima stranica, ma koliko ono bilo poznato i značajno, nekada bi radije pogledali film ili se družili sa prijateljima.

Ovo su veoma obimna remek-djela koja se isplati pročitati i za koja će vam utrošeno vrijeme biti nagrađeno. Spisak deset djela koja imaju zaista veliki broj stranica, ali koje svakako treba pročitati sastavio je "Huffington Post".

"Ana Karenjina", Lav Nikolajevič Tolstoj

Ova obavezna lektira smatra se vrhuncem realizma. Tolstoj je ovu knjigu smatrao svojim prvim pravim romanom. Kroz ovaj klasik ruskog realizma provlači se tragična ljubavna romansa, ali i mnoge druge okolnosti iz 19. vijeka u Ruskom carstvu.

Tolstoj, između ostalog, kritikuje aristokratski sloj te polemiše o ostalim detaljima tadašnjeg društva. Lik Ane je vjerovatno, makar dijelom, inspirisan Marijom Hartung, starijom kćerkomruskog pjesnika Aleksandra Puškina.

"Zločin i kazna", Fjodor Mihajlovič Dostojevski

I ova knjiga je obvezna lektira. Nešto je kraća i sadržajnija od "Ane Karenjine" i takođe se ubraja u klasike svjetske književnosti.

Glavni lik, Rodion RomanovičRaskoljnikov, ambiciozni student prava, podstaknut bijedom i turobnom budućnošću odlučuje da ubije i opljačka Aljonu Ivanovnu, omraženu staricu lihvarku. Pomno razrađuje plan, ali ipak mu se potkradu greške i privlači sumnju policije; i sam postaje nesiguran u sopstvenim razmišljanjimao zločinu, pa očajava i čezne za iskupljenjem.

"Midlmarč", Džordž Eliot

Pomišljenju mnogih pisaca, ovaj roman je jedna od najvažnijih knjiga koje pripadaju viktorijanskoj eri. Ovo djelo predstavlja svojevrsnu studiju o životu u provinciji Midlmarč. Likovi su strogo moralni, poštuju običaje svoga vremena u skladu sa vaspitanjem u pobožnom duhu. Međutim, neobična ljubav djevojke Dorotee uspijeva da nađekompromis između strogih društvenih konvencija i pravih osjećanja.

Volasova djela spadaju u ona koja se od prvog susreta prepoznaju kao velika i neosporna

Iza pseudonima Džordž Eliot krije se britanska književnica Meri En Evans.

Jedna od najznačajnijih spisateljica beletristike u Evropi čestoje kao inspiraciju za svoja djela koristila događaje iz ličnog života, a za muško "umjetničko ime" odlučila se kako bi lakše izgradila karijeru pisca.

"U traganju za izgubljenim vremenom", Marsel Prust

U pitanju je ciklus romana. Prust je od djetinjstva često bolovao, što je obilježilo čitav njegov život, a i spisateljsku karijeru. Kroz ovaj ciklus romana provlače se i njegova zdravstvena stanja, ali i tok misli.

Prust je sačinio sagu o dugom sazrijevanju zanesenog i povodljivog dječaka željnog pažnje i mladića očaranog mondenim životom, koji tek u poznim godinama prevazilazi emotivna i socijalna iskušenja.

Kroz ovo kapitalno djelo svjetske književnosti Prust šalje univerzalno razumljivu pouku o najboljem načinu da se okonča zaludnost i počne živjeti punim plućima. Ne bi bilo loše da ga poslušamo.

"1Q84", Haruki Murakami

Japanski pisac poznat je kao kreator mračnih i jezivih svjetova. Takav je uspio režirati i u knjizi "1Q84", koja je objavljena u tri toma. Glavna junakinja Aomame istražuje "drugu stvarnost", koja je malo drugačija od one u kojoj ona živi. Na kraju, ostavljajući nas bez odgovora, Murakami nas ostavlja u dilemi da li je u pitanju klasična otvorena naracija, u kojoj se tumačenje prepušta čitaocima, ili su ipak ostavljena odškrinuta vrata za razotkrivanja u nekim budućim djelima…

"Zlatna bilježnica", Doris Lesing

Ovo je jedna od najdražih knjiga američkog predsjednika Baraka Obame. U pitanju je djelo složene narativne strukture, koje tematizuje društvenu poziciju intelektualke i umjetnice u nastojanju da realizuje autentičnu egzistenciju. Radnju knjige su bezbroj puta posuđivali i prerađivali drugi pisci te režiseri u svojim filmovima.

"Zlatna bilježnica" je najuspješnije djelo Doris Lesing, koja je 2007. godine dobila Nobelovu nagradu za književnost.

"Tesa od D'ubervilovih", Tomas Hardi

Ova knjiga je značajna i zbog toga što pisac propituje seksualne konvencije svoga doba, odnosno druge polovine 19. vijeka. Hardi se prvi upustio u ovakve polemike, zbog čega je često bio u sukobu s kritikom i društvenim dušebrižnicima.

Čitanje knjiga ima mnoge svoje prednosti

Tesa je mlada djevojka iz seoske engleske porodice koja saznaje da je potomak bogatih D'ubervilovih. Želećito iskoristiti, njena je majka šalje bogatoj ženi istog prezimena misleći da su u rodu. Na taj način bi svoju ćerku Tesu bogato udala i osigurala svoju budućnost. Tesa tamo upoznaje Aleka, svog takozvanog bratića, koji je iskoristi te ga Tesa zamrzi i odlazi. Ostaje trudna i rodi vanbračno dijete koje ubrzo umire. Najbolje bi bilo da pročitate ovu interesantnu knjigu i saznate šta će biti sa Tesom.

"2666", Roberto Bolano

Na ovom romanu je Bolano radio posljednjih pet godina života, umirući od ciroze jetre. "2666" je Bolanov posljednji zapis, odnosno literarni testament. Zbog rada na rukopisu čileansko-meksičko-španski pisac je odgodio transplantaciju jetre.

Ova knjiga ima više od hiljadu stranica. Prvo izdanje "2666" objavljeno je 2004, odnosno godinu nakon piščeve smrti. Knjiga se sastoji od pet dijelova. Prva četiri su odvojene priče, a posljednji peti dio pod nazivom "Knjiga o Arčimboldiju" povezuje sve dijelove.

"Konačna šala", Dejvid Foster Volas

Djela američkog književnika spadaju u ona koja se od prvog susreta sa njima prepoznaju kao velika i neosporna. Volas je jedno od najvećih imena književnosti na engleskom jeziku s kraja 20. i početka 21. vijeka. Takav status stekao je zahvaljujući inventivnosti i svježini svog opusa koji je umnogome oblikovao i njegove literarne savremenike. Njegovo najvažnije djelo "Konačna šala" stavljeno je na listu 100 najboljih romana od 1923. u izboru časopisa "Time".

Lepršavim jezikom i smiješnim i apsurdnim zapletima uspijeva zainteresovati čitaoce i držati njihovu pažnju do kraja.

"Češljugar", Dona Tart

Ovo je djelo najsvježije od svih ostalih na listi jer je napisano prošle godine. U srcu ove knjige nalazi se nepokolebljiva vjera da umjetnost može da nas spasi izdižući nas iznad nas samih.

Britanski "Telegraph" svrstao je ovaj roman među deset najboljih u 2013.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije