Književnost

Od Rasputina se oprostilo više od 15.000 ljudi

Od Rasputina se oprostilo više od 15.000 ljudi
Od Rasputina se oprostilo više od 15.000 ljudi

Veliki ruski pisac Valentin Rasputin (78) sahranjen je danas u Irkutsku na posjedu Znamenskog manastira. Od Rasputina, najvećeg savremenog ruskog pisca, danas se u Irkutsku oprostilo više od 15.000 ljudi, prenose ruski mediji.

Rasputin, koji se smatra "patrijarhom sovjetske i ruske literature o selu", preminuo je u moskovskoj bolnici u subotu, 14. marta, nakon što je četiri dana bio u komi.

U Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi od Rasputina su se u srijedu, 17. marta oprostili Moskovljani i predstavnici ruskog establišmenta, predvođeni ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Tijelo ovog književnika je iz hrama u Moskvi potom prevezeno u Irkutsk, gdje je prema testamentu, Rasputin zahtijevao da bude sahranjen pored svoje kćerke koja je poginula u automobilskoj nesreći 2006. godine.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je saučešće porodici i prijateljima pisca, navodeći u telegramu da je Rusiju napustio veliki pisac, pravi patriota i dostojanstveni čovjek, koji je služio otadžbini i narodu, "koga je srce boljelo za sudbinu Rusije", a iza koga će ostati knjige prožete ljubavlju prema rodnoj zemlji i čovjeku, i kao trijumf neprolaznih duhovnih i moralnih ideala.

Rasputin je rođen 15. marta 1937. godine u selu Atalanka u Irkutskoj oblasti.

Autor je knjiga "Oproštaj sa Matjorom", "Živi i pamti", "Kći Ivanova, mati Ivanova", "Časovi francuskog", "Posljednji čas", "Šta da kažem vrani".

Dobitnik je Državnih nagrada za 1977, 1987. i 2012. godinu, kao i književnih nagrada koja nose imena Dostojevskog, Tolstoja i Solženjicina.

Odlikovan je ordenima Lenjina, za zasluge pred otadžbinom, Aleksandra Nevskog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije