Književnost

Otkriven Šekspirov saradnik na djelima

Komediju "Sve je dobro što se dobro svrši" napisao je, zajedno sa Vilijamom Šekspirom, još jedan autor - Tomas Midlton, zaključili su stručnjaci sa Oksforda. Naime, analizom rječnika, rime, stila i gramatike komada, profesorka Lori Megvajer sa Oksforda smatra da je Midlton najvjerovatnije bio drugi autor komedije.

Prema njenim riječima, nedosljednost u stilu i tekstu rezultat je rada tima autora, a u to doba većinu komada pisalo je više autora iako su zbog Šekspirovog statusa njegova ekskluzivna autorska prava rijetko dovođena u pitanje. Megvajerova i dr Ema Smit sa Oksforda proučavale su djelo i smatraju da je Šekspirov savremenik Tomas Midlton najvjerovatniji kandidat.

Oba pisca imaju prepoznatljiv "potpis" - neku vrstu stilske DNK, a detaljnom analizom teksta mogu se videti "markeri" koji ukazuju na Midltona, navode profesorke.

Rima i ritam dijelova komada, fraze, pravopis pa čak i određene riječi ukazuju na to da je tekst pisao i Midlton (1580 - 1627), koji je bio je mlađi savremenik Šekspira i upravo se tragovi njegove modernije gramatike mogu vidjeti u tekstu, kaže Megvajer. Midlton je bio prilično poznat u svoje vrijeme sa djelima poput "The Changeling" i "Women Beware Women" ali, kaže Smit, saradnja njega i Šekspira 1607. godine može se uporediti sa saradnjom poznatog muzičara i zvijezde u usponu.

Autorstvo Šekspirovih komada često je bilo izvor spekulacija, ali Megvajerova kaže da se do sada nije pojavila nijedna ozbiljna studija koja dovodi u pitanje to da li je Šekspir napisao sve komade koji mu se pripisuju.

Iako je, bez sumnje, Šekspir većinu svojih tekstova napisao sam, "Sve je dobro što se dobro svrši" je rezultat saradnje koja je u elizabetanskom i jakobitskom pozorištu bila uobičajena, jer su komadi pisani brzo i za široku publiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije