Književnost

Otkriven pravi Šekspirov lik?

Otkriven pravi Šekspirov lik?
Otkriven pravi Šekspirov lik?

LONDON - Četiri vijeka stara knjiga o botanici mogla bi da sadrži jedini poznati Šekspirov portret načinjen za života, tvrdi Mark Grifits, britanski botaničar i istoričar.

On je, naime, uspio da identifikuje britanskog barda u jednoj od ilustracija knjige iz 16. vijeka.

"Ovako je Šekspir izgledao, nacrtan za života, kada je bio u punoj snazi", kazao je Grifits, čije je otkriće objavljeno u magazinu "Country Life". Prema riječima urednika časopisa Marka Hedžiza, riječ je o književnom otkriću vijeka.

On je naveo da je to jedini poznati, vjerodostojni portret najvećeg svjetskog prisca svih vremena. Gravura prikazuje Vilijama Šekspira u 33. godini, u vrijeme kada je tek napisao "San ljetne noći" i pripremao se da započne "Hamleta", objasnio je Hedžiz.

"Bio je zgodan, poput neke današnje filmske zvijezde", prokomentarisao je on. Ovo nije prvi put da neko tvrdi da je otkrio prvi pravi Šekspirov portret. Godine 2009. Šekspirova fondacija izložila je sliku iz 1610. godine, poznatu kao "Kobe portret", u Šekspirovom rodnom gradu Stratfordu na Ejvonu, tvrdeći da je to autentičan bardov portret, mada su pojedini stručnjaci isticali da to ne može biti slavni dramaturg.

Grifits je ispričao da je do otkrića ilustracije došao dok je istraživao biografiju engleskog herbaliste Džona Džerarda, autora "Opšte istorije biljaka". Ova knjiga od 1.484 strane, objavljena 1598. godine, opisana je kao najopsežnije djelo o biljkama koje je ikada izdato u Engleskoj.

Grifits je rekao da je sačuvano svega 10 kopija prvog izdanja knjige, koja na početku sadrži ilustraciju Vilijama Rodžersa. On je naveo da se gravura sastoji od četiri figure, za koje se pretpostavljalo da su imaginarne, ali da je on uspio da pomoću šifri sakrivenih u dekorativnim elementima, poput heraldičkih motiva, otkrije njihov pravi identitet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije