Književnost

"Pacovski kanali" o obavještajnim akcijama

"Pacovski kanali" o obavještajnim akcijama
"Pacovski kanali" o obavještajnim akcijama

Dok sam se aktivno bavio biciklizmom, mnogo vremena sam proveo putujući od grada do grada, s jedne trke na drugu, tako da je vrijeme provedeno u vozilu bilo prilika da, pored ćaskanja s kolegama iz ekipe, čitam knjige.

To su uglavnom bili lagani romani ili autobiografije, ali jedna knjiga je posebno zaokupila moju pažnju, čitao sam je nekoliko nedjelja. "Pacovski kanali", autora Marka Aronsa i Džona Loftusa, je uzbudljiva priča o obavještajnim akcijama Rimokatoličke crkve, o operacijama koje su doprinijele sovjetskoj nadmoći u hladnom ratu. Godine 1944. unutar Vatikana jedno tajno udruženje sveštenika desne orijentacije uspostavilo je mrežu za krijumčarenje nacista iz Evrope. U ime antikomunizma, a uz prikrivenu pomoć obavještajnih službi Zapada, ta tajna grupa je slala odbjegle ratne zločince na sve strane svijeta - da bi kasnije obavještajne mreže Australije, Zapadne Njemačke i SAD mnoge od njih regrutovale kao "borce za slobodu" i svoje agente.

Knjiga uvjerljivo opisuje načine na koje su nacisti umakli pravdi pod okom Vatikana, a sovjetski obavještajci ostvarili najveći trijumf u hladnom ratu. Autori su dosta prostora posvetili i prostorima SFRJ, domaćim i stranim fašistima koji su u vrijeme Drugog svjetskog rata boravili u Jugoslaviji. Pored istorije koju smo učili u školi, knjiga je prilika da se pogleda taj period iz drugog ugla, ugla istoričara, koji su dosta realnije i bez ograničenja iznijeli svoja viđenja i činjenice koje su vezane za taj period na našim prostorima. Autori pored navoda i prepričavanja spominju čak detalje poput datuma ili adresa gdje su počinjali i završavali ti kanali. Time su pridobili moju pažnju i dobili na kredibiletetu. Knjiga je dosta opširna i preporučujem onima koje zanima ova tema da izdvoje vrijeme, jer smatram da ova knjiga to zaslužuje.

Vladimir Kuvalja,  direktor Biciklističkog saveza BiH

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije