Književnost

"Papirni ključevi" puni emocija iz duše

"Papirni ključevi" puni emocija iz duše
"Papirni ključevi" puni emocija iz duše

Izbor pjesama "Papirni ključevi" književnice Stevke Kozić-Preradović u četvrtak naveče je promovisan u Vijećnici Kulturnog centra Banski dvor u Banjaluci.

Iako se navršilo 40 godina od pojavljivanja njene prve knjige, Kozić-Preradovićeva može da se svrsta među savremene pjesnike naše književne scene,  a njeni veliki pjesnički horizonti uvijek iznova donose stihove kao žive slike različitih emocija i događaja koji čine život. Četiri  decenije rada Stevka Kozić-Preradović je dočekala  prošle godine. Povodom ovog jubileja banjalučka izdavačka  kuća "Besjeda" izdala je zbirku pjesama "Papirni ključevi", prema ličnom izboru autora.

U knjizi se nalaze pjesme koje su objavljene od 2000. godine pa sve do sada, a pored njenih pjesma, nalaze se i pjesme njenog muža, takođe književnika Ranka Preradovića.

"Knjiga je izadata krajem oktobra, ali nije stigla da doživi promociju. Veoma me raduje što su večeras sa mnom svi moji dobri prijatelji, koji su došli da zajedno sa mnom proslave moje stvaralaštvo.  I ovaj  put sam pisala onako kako je moje srce pulsiralo, bez planova, bez analize. Svaka pjesma rođena je iz emocija koje se nisu mogle zadržati u mojoj duši", kazala je u četvrtak veče autorka.

O knjizi su govorili književnici Ranko Preradović, Nebojša Ivanštanin i autorka.

Književnica je najavila da će u narednom periodu izdati zbirku poezije za djecu, kao i haiku poezije.

Njeni radovi zastupljeni su u školskoj literaturi te u antologijama poezije i proze  domaćih i stranih autora, a prevođeni su na 14 stranih jezika.

Stevka Kozić-Preradović je nagrađena značajnim domaćim i međunarodnim nagradama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije