Književnost

Pet romana za Mešinu nagradu

Pet romana za  Mešinu nagradu
Pet romana za Mešinu nagradu

Poslije višemjesečnog rada žiri 14. književnih susreta "Cum, grano, salis", koji će biti održani od 4. do 6. septembra u Tuzli, odabrao je pet romana iz Hrvatske, BiH, Crne Gore i Srbije, koji ostaju u konkurenciji za nagradu "Meša Selimović".

Na ovogodišnje književne susrete ukupno je nominovano 15 romana, a žiri, u sastavu  Julijana Matanović (predsjednica), Milorad Popović, Ahmed Burić, Hadžem Hajdarević i Enes Karić, odabrao je sljedećih pet: "Gnusoba" autora Svetislava Basare, "Rod" Miljenka Jergovića, "Vrijeme koje se udaljava" Mirka Kovača, "Nestali u stoljeću" Ivana Lovrenovića i "Nađi me" autora Damira Šabotića.

"Žiri je imao ugodan, ali i težek posao, jer za nas je ovo najvažnija književna nagrada na ovim prostorima. Nadam se da će žiri u miru i na najbolji mogući način doći do romana koji će ponijeti nagradu 'Meša Selimović'. Vrlo teško je govoriti o pojedinim romanima, jer bi se to moglo svrstati u favorizovanje određenog djela. Nema sumnje kako je riječ o značajnim ostvarenjima, ali nas žalosti činjenica što je sve manje romana koji dolaze iz BiH, a to je posljedica odnosa prema knjizi koji je totalno razočaravajući“, kazao je Hadžem Hajdarević, član žirija.

Inače, selektor za BiH bio je Marko Vešović, za Hrvatsku Zoran Simić, za Srbiju Jasmina Vrbavac i za Crnu Goru Vlatko Simeunović.

Specifičnost ovih susreta je ta što su u užem krugu za nagradu "Meša Selimović" ostali romani Miljenka Jergovića i Mirka Kovača koji su već dobijali laskavo priznanje i ta što je u užoj konkurenciji roman autora koji je u međuvremenu preminuo. Riječ je o romanu "Vrijeme koje se udaljava" književnika Mirka Kovača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije