Književnost

"Petodinarke" upisale Dakića u geografe zavičaja

"Petodinarke" upisale Dakića u geografe zavičaja
"Petodinarke" upisale Dakića u geografe zavičaja

BANJALUKA - Novi, drugi roman Gorana Dakića "Petodinarke" promovisan je u četvrtak uveče u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske (NUB RS).

O knjizi su, pored autora, pričali književnici Mirko Vuković i Berislav Blagojević, te Čedomir Višnjić, direktor Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" iz Zagreba, u čijem je izdanju roman objavljen.

"Ovo je peta knjiga objavljena u 'Prosvjeti' o zadnjem radu u Hrvatskoj iz ugla Srba. Nijedna od tih pet knjiga nije ništa dugovala politici, niti je bila naručena. Da budu objavljene sve su morale da imaju jak istorijski ili umjetnički kriterijum, pa je takav slučaj i sa Dakićevim romanom koji duguje sve i samo srpskoj književnosti", rekao je Višnjić.

Dakić je naglasio da nije od onih pisaca koji izdavače vuče za rukav i da je rukopis po završetku na prijedlog Branimira Kršića sasvim slučajno poslao "Prosvjeti". Nakon romana "Dalj", ovo je njegovo drugo djelo na temu rodnog Dalja, Dunava i djetinjstva, koji su, po priznanju pisca, postali njegova duhovna filozofsko-pjesnička kategorija.

"Mislio sam da sam prvim romanom zatvorio tu temu, međutim nešto čudno, po onoj Geteovoj sintenci 'čovjek je zavičaj', koja je izgleda jača od razuma, se dogodilo kad sam išao u Dalj na promociju istoimenog romana, tako da je nakon dvije godine pisanja nastao još jedan", dodaje Dakić.

Blagojević nakon što je istakao, ne samo po naučniku Milutinu Milankoviću, geostratešku važnost Dalja za srpski narod još od 17. vijeka, rekao je da Goran Dakić nije zavičajni pisac, nego geograf zavičaja.

"Istorijska tragedija Srba u Hrvatskoj arena je koja će otkriti herojstvo dječaka koji je tri dana vozio traktor, arena koja će mlađahni karakter Gorana Dakića pretočiti u 'Petodinarke'", kazao je Mirko Vuković, koji ovu knjigu već vidi kao gotov scenario za istorijsko-didaktički film ćopićevskog humora, što otvara pitanje o Dakiću kao vrsnom stilisti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije