Književnost

Petru Miloševiću nagrada "Branko Radičević"

Petru Miloševiću nagrada "Branko Radičević"
Petru Miloševiću nagrada "Branko Radičević"

Prestižna međunarodna nagrada "Branko Radičević" za ukupan književni opus pripala je Petru Miloševiću, istaknutom srpskom pjesniku i piscu iz Mađarske.

Ovu odluku jednoglasno je donio žiri "Brankovog kola" u sastavu: Nenad Grujičić, Vladimir Jagličić i Marko Kovačević.

Među dosadašnjim dobitnicima nagrade "Branko Radičević" nalaze se ugledni pjesnici: Vjačeslav Kuprijanov (Švajcarska), Filip Tanselen (Francuska), Naso Vajena (Grčka),  Nikita Danilov (Rumunija) te Valerij Latinjin (Rusija).

Pjesnik, prozni pisac, kritičar, istoričar književnosti, antologičar i univerzitetski profesor, Petar Milošević rođen je 3. marta 1952. godine u Kalazu, u blizini Budima (Mađarska). 

Pored poezije i nekoliko romana, napisao je i brojne eseje, oglede, studije i analize iz oblasti srpske, jugoslovenske i mađarske književnosti.

Odrastao je u porodici koja ima duboke srpske korijene u Mađarskoj. Bio je prvi glavni urednik "Srpskih narodnih novina", jedinog nedjeljnog lista Srba u Mađarskoj.

Zahvaljujući njemu, jedno vrijeme je izlazio i "Almanah" pomenutog lista. Pored toga, bio je urednik u "Narodnim novinama" i "Nevenu". Jedan je od pokretača književnog časopisa "Glas", koji je izlazio u Budimpešti, a  radio je i na osnivanju Zadužbine "Jakov Ignjatović". U saradnji sa Srpskim pozorištem u Mađarskoj ostvario je i nekoliko predstava.

Nagrada "Branko Radičević" svečano će biti uručena Petru Miloševiću na 43. "Brankovom kolu", koje će trajati od 5. do 15. septembra u Sremskim Karlovcima, na Stražilovu i u Novom Sadu, u znaku 190. godišnjice rođenja Branka Radičevića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije