Književnost

Pisci koji su postali slavni do 25. godine

Pisci koji su postali slavni do 25. godine
Pisci koji su postali slavni do 25. godine

Nije rijedak slučaj da neko postane slavan muzičar, glumac ili sportista u svojim tinejdžerskim godinama, međutim gotovo da nema osobe koja je postala svjetski slavan pisac u tim godinama.

Mnogi slavni književnici sa svojim spisateljskim aktivnostima počeli su u poznim godinama te postigli veliki uspjeh.

Za uspješnu književnu karijeru, osim talenta i rada, važno je dosta toga pročitati te steći i određeno životno iskustvo.

Mada većina uspješnih književnika krene sa svojim spisateljskim aktivnostima u dvadesetima, obično svoja najuspjelija djela stvore u kasnijoj dobi.

Ipak, genija je uvijek bilo i biće ih, pa tako i ovdje postoje izuzeci, odnosno ima pisaca koji su svoja najuspješnija djela napisali u ranim dvadesetim ili čak i prije.

Slavni ruski realista Fjodor Dostojevski svoje prvo djelo "Bijedni ljudi" je objavio sa 25 godina, a najuspješnije, "Zločin i kazna", tek 20 godina poslije. Čarls Bukovski je, pak, svoje prvo djelo objavio u dobi od 45 godina.

Francuski književnik Artur Rembo, čiji je talent za pjesništvo otkriven još dok je išao u osnovnu školu, kada se istakao neobično vještim sklapanjem stihova na latinskom jeziku, već s 15 godina se počinje ozbiljno baviti poezijom, a u 17. objavljuje svoju čuvenu poemu "Pijani brod".

Bio je veliki avanturista, te je ta ljubav presudila da već u 20. godini prestane s pisanjem i prepusti se potpuno putovanjima. No nemiran i intenzivan život ispunjen alkoholom uticao je na to da veoma brzo oboli od raka, od čega je i umro sa 37 godina. Posljednja pjesma koju je Rembo napisao bila je "San". Tada je imao 21 godinu.

Američka književnica i politička aktivistkinja koja se borila za radnička prava te suprostavljala nasilju nad ženama Helen Keler zbog bolesti je od ranog djetinjstva bila slijepa i gluva. Dugo se borila kako bi naučila komunicirati. No, uprkos svim nepovoljnim okolnostima, Kelerova je već s 11 godina napisala svoju prvu kratku priču "Frost King", koja je objavljena u novinama. U dobi od 22 godine objavila je svoje uspješno djelo "Priča mog života", koju je pisala za vrijeme studija. Zbog svojih književnih i obrazovnih uspjeha te političkog aktivizma postala je u američkoj popularnoj kulturi simbol osobe s poteškoćama koja je uspjela prebroditi svoj hendikep.

Iako je Anu Frank na pisanje natjeralo zarobljeništvo, odnosno skrivanje od nacista, "Dnevnik Ane Frank" nikako se ne smije zanemariti kada je riječ o uspješnim tinejdžerskim djelima.

Nažalost, djelo je objavljeno tek poslije Anine smrti pa sama autorka nije uspjela vidjeti kakvu su slavu njene bilješke pokupile.

Dnevnik je Ana počela pisati sa 13 godina, i radila je to dvije godine, koliko je njena porodica provela skrivajući se u napuštenom spremištu jedne amsterdamske firme. Djelo je, nažalost, objavljeno tek poslije smrti Ane Frank, a do danas je prevedeno na preko 60 svjetskih jezika.

Fransoaz Sagan francuska je književnica koja je iza sebe ostavila pedesetak djela, među kojima i nekoliko bestselera. Ipak, u njenom bogatom opusu ističe se roman "Dobar dan, tugo" koji je Saganova napisala sa 18 godina, a radi se o ljubavnoj priči jedne adolescentkinje. Mada je za dio francuskih kritičara slobodan izražaj i smiona tematika jedne tinejdžerke bila previše, gotovo odmah nakon objavljivanja knjige do tada anonimna autorka vinula se u svijet poznatih i slavnih.

Ćopić i Andrić  

Bilo je i dosta pisaca sa naših prostora koji su veoma mladi napisali svoja najbolja djela, a koja su i danas neka od najčitanijih. Tako je Branko Ćopić pripovijetke "Pod Grmečom" napisao kada je imao samo 23 godine, dok su poeme Ive Andrića "Ex Ponto" objavljene kada je imao 26 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije