Književnost

Pisci prodaju svoje književne junake

Pisci prodaju svoje književne junake
Pisci prodaju svoje književne junake

Pisci u Velikoj Britaniji organizovali su nesvakidašnju akciju, prodaju svoje književne junake radi prikupljanja sredstava kojim bi pomogli liječenje i podršku žrtvama progona.

U akciju rasprodaje svojih književnih junaka uključilo se 17 pisaca među kojima i poznati majstori riječi kao što su Ken Folet,  Mekluen i kanadska spisateljica Maragret Etvud, rukovodeći se geslom „šta košta, da košta“, samo da pribave više novca u dobrotvorni fond "Freedom from Torture" kojim će ne samo pomagati žrtve torture nego i propagirati borbu protitv ovog društvenog zla širom svijeta, piše 24 sata.rs.

Autori nude posebne pogodnosti mušterijama koji se odluče da kupe njihove književne junake.

Volja im da im daju svoja imena, a ako su pretjerano skromni, mogu im kao poseban poklon nadjenuti ime svojih bližnjih.

Ipak treba podsjetiti da ova transakcija koja se sada odvija u Londonu, nije jedinstvena.

Naime, 2005.  godine trgovački portal Ebej organizovao je nešto slično.

Tada su imena svojih književnih junaka stavili na berzu takvi književni velemajstori svjetskog ranga kao što su Stiven King, Džon Grišem, Dej Eger.

Na toj berzi je „profitirala“jedna učesnica koja nije žalila da plati 25.000 dolara za pravo da junaka romana Stivena Kinga nazove imenom svoga brata.

Tako se u poznatom Kingovom romanu „Mobilni" pojavilo ime junaka Rej Huieng, brata nesebične sestre koja je za njegovo književno ovjekovječenje imena isplatila autoru romana pozamašnu svotu dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije