Književnost

Pjesnik čija snaga ne jenjava

Pjesnik čija snaga ne jenjava
Pjesnik čija snaga ne jenjava

Svečanom akademijom "Spomen Principu" u subotu naveče u Trebinju je počela tradicionalna književna manifestacija "Dučićeve večeri poezije", koja je okupila eminentne kulturne stvaraoce iz RS i Srbije.

Među učesnicima bio je i Rajko Petrov Nogo. On je, pored brojnih epiteta koje je dobijao tokom svoga višedecenijskog pjevanja, prozvan i "jednim od najzašiljenijih srpskih pera i dalekosežnih srpskih grla", a on sam se nazvao i trebinjskim vodonošom.

Ovaj Hercegovac iz Kalinovika, koji je kao ratno siroče djetinjstvo proveo u sirotištu "Dragica Paravica" u Trebinju, kaže da svaki dolazak u Dučićev grad smatra povratkom kući.

"Ja sam ovdje u Trebinju vodu nosio i u ono najteže vrijeme najnovijega rata, dakle, i za vrijeme rata, i nakon rata, pa sve do Dučića i prenosa njegovog zemnog praha na Crkvinu, gdje je dobio ono što nije gotovo nijedan pjesnik na svijetu, i brdo, i Gračanicu, ali je i ovaj predio dobio dosta - on je popravoslavljen", kaže Nogo.

O prekidu svojih dolazaka, koji su, nakon Dučićevog povratka, trajali nekoliko godina, ne želi da govori, već, kako kaže, pamti i prašta, pa se, nakon svega, rado vraća svome i Dučićevom, ali i Njegoševom gradu, za koje voli da kaže da su epska i lirska paradigma srpskog pjesništva.

"I onaj tamo, pod platanima, bronzani Njegoš Tome Rosandića, koga je Dučić poklonio svome milom Trebinju, razgovara se sa svojim ktitorom, tako da vladika i knez pjesnika po svu noć mogu da zbore gorke samoće ove zemlje", kaže Nogo, naglašavajući da je Trebinje jedna lijepa mediteranska utjeha za Srbe.

Nogo ističe, da što su više potiskivali Dučića, on se "stotinu puta silnijim vratio".

Iako, kako za sebe tvrdi, nije silniji, već samo stariji, došao u Trebinje, njegov opus je ipak bogatiji za jednu novu knjigu, koju uskoro objavljuje Srpska književna zadruga pod nazivom "S mene na uštap".

Kaže da će knjiga sadržati zanimljive opomene i sjećanja na čuvenih 78 dana i 78 noći kada je "devetnaestokraka aždaja krenula na sedam miliona propalih i osirotelih Srba" koji su se, ipak, znali i umjeli opirati.

U okviru akademije premijerno je emitovan snimak "Pesme Gavrila Principa", kompozitora Miloša Raičkovića, uz klavirsku pratnju autora.

Ovoj centralnoj manifestaciji, koja je održana u Domu kulture, prethodila je izložba o Prvom svjetskom ratu "Slavna epopeja" u Muzeju Hercegovine.

Na trodnevnoj manifestaciji juče je promovisana knjiga zvučne antologije "Glasovi neumrli" i "Glasom svojim", autora Dragomira Brajkovića, u Narodnoj biblioteci Trebinje, a sinoć je u Domu kulture trebalo da bude održano pjesničko veče "Na Dučićevom putu".

Danas, na Blagovijesti, na dan smrti Jovana Dučića, u Hercegovačkoj Gračanici na brdu Crkvina iznad Trebinja biće služen pomen pjesniku, a o Dučiću će govoriti Dragan Hamović.

Odbornici Skupštine grada Trebinja nedavno su usvojili odluku prema kojoj se "Dučićev dan" i "Dučićeve večeri poezije" od ove godine objedinjuju u jedinstvenu pjesničku manifestaciju, koja će biti održavana početkom aprila, oko Blagovijesti, kada je i datum upokojenja velikog pjesnika.

Spomen Principu

Centralni program ovogodišnjih "Dučićevih večeri poezije" - svečana akademija pod nazivom "Spomen Principu" - bio je posvećen stogodišnjici Sarajevskog atentata i početka Prvog svjetskog rata.

Kolaž stihova, proznih i istoriografskih zapisa o Gavrilu Principu i mladobosancima, po scenariju Dragana Hamovića, kazivali su glumci Narodnog pozorišta Beograd Nebojša Dugalić, Biljana Đurović i Nebojša Kundačina, uz pratnju beogradskog hora "Lola", pod upravom Milovana Pančića, dok su svoje stihove govorili Rajko Petrov Nogo, Đorđo Sladoje, Vladimir Jagličić i Dragan Hamović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije