Književnost

Pjesniku Babkenu Simonjanu nagrada Branko Radičević

BEOGRAD - Književna nagrada "Branko Radičević" dodijeljena je jermenskom pjesniku Babkenu Simonjanu za ukupan pjesnički i stvaralački opus, saopštio je danas žiri.

Nagrada će Simonjanu biti uručena na 41. manifestaciji Brankovo kolo koja će biti održana od 7. do 17. septembra u Sremskim Karlovcima i u Novom Sadu, navodi se u saopštenju.

Pjesnik, esejista, prevodilac i publicista Babken Simonjan (1952, Jerevan) predaje srpski jezik na univerzitetu u Jerevanu i počasni je konzul Srbije u Jermeniji.

Simonjan je napisao šest knjiga poezije i više od 800 eseja, putopisa i prevoda srpskih legendi, bajki i narodnih priča, kao i dela Jefimije Mrnjavčević, Petra Petrovića Njegoša, Branislava

Nušića, Branka Ćopića, Desanke Maksimović i drugih autora.  Dela Babkena Simonjana inspirisana su mitom Ararata i Nojeve barke, bogatim jermenskim nasleđem i tradicijom, ali i motivima Kosova i srpske baštine u kojima nalazi zajedničke elemente tragedije i podviga.

Simonjanove knjige prevedene su na ruski, estonski, italijanski, srpski i druge jezike, a njegova knjiga "Hodočašće" objavljena je na srpskom u izdanju Brankovog kola 1998. godine.

Nagrada "Branko Radičević" dodeljena je brojnim evropskim pesnicima, među kojima su Vjačeslav Kuprijanov (Švajcarska), Filip Tanselen (Francuska), Naso Vajena (Grčka), Nikita Danilov (Rumunija), Valerij Latinjin (Rusija) i Kerol En Dafi (Velika Britanija).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije