Književnost

Plaćali kafu stihom

Plaćali kafu stihom
Plaćali kafu stihom

BEOGRAD - Nekoliko kafića u glavnom gradu Srbije odlučilo je da Svjetski dan poezije obilježi tako što će svojim gostima naplaćivati kafu stihovima, umjesto novcem, javlja Anadolu Agency (AA).

„Danas svako ko napiše stih, plati kafu stihom. Od jutros je bilo jedno 40, 50 ljudi i uglavnom svi pišu. Neki kraće, neki duže, mislim da su svi napisali, da niko nije platio novcem“,  rekao je vlasnik jednog od lokala uključenih u ovu akciju Vladimir Milošević.

On je rekao da su njihovi gosti već bili upoznati sa akcijom tokom današnjeg dana jer su je nekoliko dana ranije oglasili i dodao:

„Akcija je svima jako simpatična, da kažem stvarno je jedan oblik marketinga koji je kulturan“, kazao je.

Svjetski dan poezije na ovaj način se obeležava u 23 zemlje, 1.100 gradova, a šalje globalnu poruku „Pokažimo svetu da su osećanja vrednija od novca“. U Srbiji, osim Beograda, akciji su se pridružili i Novi Sad, Pančevo, Kraljevo i Kruševac.

Plaćanje kafe stihovima bilo je moguće danas do 14 časova.

S ciljem promovisanja čitanja, pisanja, objavljivanja i proučavanja poezije širom svijeta, UNESCO je 21. mart 1999. godine proglasio Svjetskim danom poezije. Na proglašenju praznika rečeno je da treba „odavati priznanje i podsticaj nacionalnim, regionalnim i internacionalnim poetskim pokretima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije