Književnost

Počeo 19. međunarodni sajam knjige u Banjaluci

Počeo 19. međunarodni sajam knjige u Banjaluci
Počeo 19. međunarodni sajam knjige u Banjaluci

BANJALUKA - Pod motom "Knjiga je jedinstvena, prenosiva magija…" večeras je u sportskoj dvorani "Borik" svečano otvoren 19. međunarodni sajam knjige "Banjaluka 2014" u organizaciji "Glasa".

Milenko Stojčić, književnik koji je otvorio sajam, kazao je kako je vrijeme da knjiga otvori sajam čitalaca i da prozove jednog po jednog po imenu.

"Sajam otvaraju knjige otvorenih korica, latica ruža. Knjigu ružu prvo čitamo čulom mirisa, a potom čulom mašte. Dajmo se knjizi, vratićemo se sebi. Čitam, dakle jesam sa sobom i svoj. Neka sad knjige uzdahnu, odsmijehnu se od korica do korica i prospu biserje riječi", kazao je on.

Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine RS, kazao je kako je knjiga odoljela ratovima, inkvizicijama, kulturnim revolucijama i modernom vremenu jer se pisana riječ, bilo da je na ploči, pergamentu ili papiru, čita, dok je sve ostalo samo forma.

"Nema naroda bez kulture, i naš narod traje sa svojim usmenim predanjem. U naš identitet utkani su, ne samo u formalnom obrazovanju, nego zaista suštinski, Dučić, Šantić, Ćopić, sada već i Bećković, kroz čija se osjećanja raduje ili tuguje. Prijetilo je informatičko doba da knjigu pošalje u istoriju, međutim, danas na društvenim mrežama mladi dijele najljepše citate naših književnika", kazao je Radojičić.

Na banjalučku smotru pisane riječi i ove godine su stigle neke od vodećih izdavačkih kuća iz regiona poput "My Booka", "Lagune", "Svetigore", "Vulkana", Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo.

Kada su u pitanju sajamski sadržaji, posjetioce već danas od 13 časova očekuje promocija romana "Noć na Uni" Ranka Risojevića, nagrađenog ovogodišnjom "Zlatnom sovom", a tokom trajanja sajma svakodnevno će biti predstavljana nova djela objavljena između dva sajma.

Po već ustaljenoj tradiciji, i ovoga puta će biti dodjeljivane nagrade koje nose imena manastira u RS, a dobitnici će biti proglašeni 19. septembra u 12 časova.

Odluku koji su naslovi knjiga prijavljenih izdavača dobili nagrade donijeće žiri u sastavu Mirko Vuković, Danijel Dojčinović i Sanja Macura.

Vrata sajma će do 22. septembra za posjetioce biti otvorena od 10 do 20 časova, a najveći broj ljubitelja pisane riječi očekuje se tokom vikenda.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije