Književnost

Počeo "Glasov" sajam knjige

Počeo "Glasov" sajam knjige
Počeo "Glasov" sajam knjige

BANJALUKA - Veseli me to što možda ovakvom manifestacijom udaramo temelj neke nove Vavilonske kule, nekog novog razumijevanja, a tužan sam zbog brisanog prostora tišine i nesporazuma koji često stoji između stvaraoca i čitaoca, ali i između pisca i pisca", kazao je književnik Berislav Blagojević u besjedi kojom je večeras u Sportskoj dvorani "Borik" u Banjaluci otvorio 18. međunarodni sajam knjige, školskog pribora i kancelarijske opreme.

Banjalučki pisac je napomenuo da je posebnost ovogodišnjeg sajma to što proslavlja punoljetstvo u vremenu kada je kultura na velikim iskušenjima.

"Srećan sam što ćemo zajedno 18. put slaviti knjigu, a žalostan zbog položaja u kojem se nalaze knjiga i književnici", naveo je Blagojević.

Prije zvaničnog otvaranja pročitana je pjesma "Noć skuplja vijeka", Petra Drugog Petrovića Njegoša, povodom 200. godišnjice rođenja ovog velikog pjesnika.

Brojnim gostima, književnicima i predstavnicima javnog života obratio se Radenko Đurica, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti u Administrativnoj službi grada Banjaluka, koji je istakao da se sajam knjige 18. put održava u gradu na Vrbasu.

"Znate da Banjaluka zna da cijeni pisanu riječ. Ovaj sajam je svake godine jači i veći i iz tog razloga nas obavezuje da pomognemo organizatorima", rekao je Đurica i zahvalio "Glasu Srpske", organizatoru manifestacije.

Otvaranje sajma uveličala je Jovana Raljić, mlada banjalučka violinistikanja.

Do 23. septembra, do kada traje sajam, sve zaljubljenike u pisanu riječ očekuje veliki broj novih izdanja iz svijeta domaće i svjetske književnosti.

Posjetioci su već danas od 10 časova mogli da pronađu svoja omiljena izdanja, a najvjerniji ljubitelji knjige nisu žalili da izdvoje novac za nova literarna djela.

Svoja izdanja predstavljaju izdavači iz BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Bjelorusije i drugih zemalja.

Različite forme i žanrovi, koje su pripremile izdavačke kuće Zavod za udžbenike Beograd, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, Udruženje izdavača RS, Zadužbina "Petar Kočić" Banjaluka - Beograd, kao i "Laguna", "Kairos", "Dereta", zasigurno će zadovoljiti ukuse svih poklonika knjige.

Vrata sajma u organizaciji "Glasa srpskog - Trgovina" otvorena su od 10 do 20 časova, a ulaznice iznose simbolično jednu marku.

Promocija knjige o Titu

Denis Kuljiš, poznati hrvatski novinar, i Vilijam Klinger, riječki istoričar umjetnosti koji živi u Italiji, u četvrtak će na sajmu u 17 časova promovisati knjigu "Tito: Neispričane priče" i družiti se sa posjetiocima sajma.

Riječ je o istoriografskom djelu objavljenom poslije godina istraživanja i prikupljanja materijala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije