Književnost

Poezija u znaku Milosava Tešića

Poezija u znaku Milosava Tešića
Poezija u znaku Milosava Tešića

"Dučićeve večeri poezije", koje su u Trebinju zvanično otvorene u nedjelju veče, večeras će spustiti svoje zavjese tradicionalnim pjesničkim zborovanjem pod nazivom "Na Dučićevom putu". Ove godine "Večeri" su bile u znaku akademika Milosava Tešića.

O njegovom pjesničkom djelu, koje je, kako je rečeno u Trebinju, nemjerljivo i na planu pomjeranja ritmoformnih moći srpskog jezika, govorilo se na naučnom skupu "Stih, metar i smisao poezije Milosava Tešića", koji se odvijao u oba dana "Dučićevih večeri".

"Nalazim se u pomalo neugodnom položaju, jer nisam navikao da toliko ljudi govori o meni, ali mi je istovremeno drago da su svi radovi ozbiljno urađeni, a mnogi od njih su, tako da kažem, otkriće i meni samome, iako u tome i jeste smisao književnih izučavanja", komentarisao je skromno Tešić.

Ipak mu je, kako kaže, neizmjerno drago što se cjelokupna manifestacija, na kojoj je dosad gostovao više puta, zbiva pod Dučićevim nebom i u Dučićevom gradu, u kome, kako ističe, postoji i decenijama raste kult književnosti, naročito otkako je sagrađena Hercegovačka Gračanica, u kojoj se posebno njeguje kult Dučićeve poezije.

S obzirom na to da je Dučić jedan od najvećih srpskih pjesnika, nagrada koja nosi njegovo ime i koju su mu dodijelili najveći poznavaoci srpske poezije, za Tešića je velika čast i priznanje.

"Ona je, među brojnim nagradama koje sam dosad primio, na jednom od najvećih mesta, rekao bih, u najužem krugu tih nagrada, jer je i sam Dučić na samom vrhu srpske poezije i tu nema nikakve dileme", dodaje akademik Tešić.

Iako je u srpsku književnost ušao kao zreo pjesnik, najprije pjesmama u periodici, a zatim i zbirkom "Kupinovo", koja izlazi iz štampe kada je navršio pune četiri decenije života, akademik Tešić daje nemjerljiv doprinos srpskoj poeziji s posebnim načinom pjevanja, vraćajući se u neka stara vremena i na srpsko-vizantijsku crkvenu poeziju.

"Svi pesnici se moraju vraćati na nešto što je bilo, pa prošlo, istoriji književnosti, istoriji jednog naroda iz koga uzimaju svoje teme, čineći ih savremenim i aktuelnim. Iako nigde u svetu biti pesnik nije neko zahvalno zanimanje, njih će uvek biti i na svetu i oni će pisati na jezicima svih naroda, tako da i ja pišem na jeziku moga naroda i tako ću i ubuduće činiti", kaže Tešić.

Ne negira da se u svojoj poeziji osvrće i na aktuelni trenutak, na aktuelno stanje i stanje pređašnje, vrijeme u kojem sada živimo, iako njegovo pjevanje ne asocira na direktne ličnosti.

Takođe je istakao da voli da ispituje prisustvo i djelovanje naše drevne, dijelom potisnute kulture, u iskustvu i biću savremenog  čovjeka, a takvi tonovi će se nastaviti i u novoj zbirci pjesama koju priprema.

"U njoj se nastavlja ono što sam i dosad pisao, s možda nekim novim temama i motovima, možda i nekim formalnim usavršavanjima na planu ritma", objašnjava pjesnik na kraju.

"Večeri poezije"

Svečanom akademijom pod nazivom "Svetla zemlja Dučićeva", u pozorišnoj sali Kulturnog centra Trebinje u nedjelju veče zvanično su otvorene ovogodišnje "Dučićeve večeri poezije".

U pitanju je bio scensko-muzički kolaž, u kome su učestvovali beogradski glumci Biljana Đurović, Nebojša Dugalić i Boris Pingović, prvakinja Beogradske opera Svetlana Nestorov uz klavirsku pratnju Borislava Nestorova, kao i crkveni hor "Sveti novomučenik Stanko" s horovođom Lenkom Durutović iz Nikšića.

Večeri su i ove godine obogaćene dvjema izložbama trebinjskih umjetnika Atanasija Popovića i Stevana Kijca, promocijama "Zvučne antologije" dobitnika Dučićeve nagrade i temišvarskim izdanjem Dučićevih "Plavih legendi", kao i druženjem pjesnika i trebinjskih gimnazijalaca, a završavaju pjesničkom večeri "Na Dučićevom putu"...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije