Književnost

Poplavljene biblioteke u BiH još čekaju novac za sanaciju štete

Poplavljene biblioteke u BiH još čekaju novac za sanaciju štete
Poplavljene biblioteke u BiH još čekaju novac za sanaciju štete

Ni pet mjeseci nakon katastrofalnih poplava koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu renoviranje pojedinih uništenih zgrada biblioteka još nije ni počelo.

Zahvaljujući solidarnosti pojedinaca, ali i organizacija, u biblioteke još pristiže knjižni fond što je, kako su istakli bibliotekari, za njih od velikog značaja jer su što se tiče kvantiteta gotovo vratili stari broj književnih izdanja.

Slavica Gostimirović, direktor Narodne biblioteke u Doboju koja je i najviše stradala u maju i u kojoj je uništeno 60 odsto fonda, kazala je da su oni s radom počeli u junu, ali i da se rad sa korisnicima odvija na spratu, te prostorijama susjedne zgrade koju su dobili od grada na korištenje.

"Donacije dolaze svakodnevno i dobijamo od nekoliko knjiga do nekoliko hiljada. To zasad skladištimo posebno i teško je u ovom momentu dati precizan broj jer smo morali da radimo vanrednu reviziju, ali zasigurno ima preko 20.000 knjiga", kazala je ona.

Gostimirovićeva je pojasnila da još nije počelo ništa da se radi na sanaciji zgrade, te da za taj, sada možda i najbitniji dio posla za matičnu biblioteku u Doboju, još nema nikakvih donacija.

"Dobili smo donaciju od češke vlade koja je iznosila 64.000 KM, ali su oni insistirali da ona bude usmjerena na nabavku opreme i namještaja. Sada se stvorio problem jer taj namještaj nemamo gdje da unesemo", istakla je ona.

Napomenula je da od lokalne zajednice, kao ni od Ministarstva prosvjete i kulture RS, u čijoj je ova bibliotečka institucija u nadležnosti, nisu dobili nikakvu pomoć.

"Obraćala sam se svima za bilo kakav vid pomoći kako bismo počeli sa renoviranjem zgrade. Međutim, uvijek dobijam isti odgovor, a to je da novca trenutno nema ili da donacije pristižu, te da će se vidjeti šta će biti", kazala je ona.

Opća biblioteka u Maglaju tokom poplava izgubila je 70 odsto svog fundusa, što je oko 28.000 knjiga, a zaposleni još saniraju posljedice i nadaju se da će kroz 15 do 20 dana ova kulturna institucija početi da radi u punom kapacitetu.

"Do danas smo zahvaljujući pojedincima i organizacijama obnovili dobar dio knjižnog fonda. Naravno, nismo zadovoljni strukturom toga, ali vraćeno je oko 15.000 knjiga koje smo dobili kroz donacije", istakla je Nina Salkić, direktorica Opće biblioteke u Maglaju.

Bibliotekama svakodnevno stižu donirane knjige

Istakla je da obnavljaju i prostor te da se radi i na rekonstrukciji zidova, dok će namještaj i tehniku dijelom kupiti od novca koji su dobili kroz projekat koji su aplicirali prema norveškoj ambasadi.

"Izuzev Fondacije za bibliotečku djelatnost, koja djeluje u okviru Federalnog ministarstva kulture i sporta, nadležno kantonalno ministarstvo niti bilo koje drugo ministarstvo nije učestvovalo u rekonstrukciji biblioteke", istakla je Salkićeva.

U Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić" u Bijeljini uništeno je oko 7.000 knjiga, a procijenjena šteta bila je oko 40.000 KM.

"Uništeni su uglavnom duplikati knjiga koje već imamo u odjeljenjima. Pravimo vanrednu reviziju koju ćemo, nadam se, uspjeti da završimo do kraja godine. No, uništeni su nam kuhinjski elementi, peć za grijanje, ventilacioni sistem, lift za vertikalni transport knjiga", pojasnio je Jovan Cvjetković, direktor biblioteke u Bijeljini. Dodao je da su do sada većinu toga sanirali sopstvenim snagama i sredstvima.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS kazali su nam da je Ministarstvo pružalo podršku svim institucijama u oblasti obrazovanja i kulture koje su pretrpjele štetu u majskim poplavama.

"Ministarstvo je završilo proceduru otkupa knjiga za popunjavanje fondova biblioteka u RS. Na ovaj su način obnovljeni i knjižni fondovi biblioteka u poplavljenim opštinama i naredne godine će upravo za ove biblioteke biti planirana veća sredstva", saopštili su iz resornog ministarstva.

Kako navode, u narednom periodu, u skladu sa obezbijeđenim sredstvima, Ministarstvo prosvjete i kulture RS će, u saradnji sa lokalnim zajednicama, utvrđivati prioritete kada je u pitanju pomoć ustanovama u poplavljenim opštinama.       

 

Doboj - 60 odsto knjižnog fonda

Maglaj - 70 odsto knjižnog fonda (28.000 knjiga)

Bijeljina - 7.000 knjiga

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije