Književnost

Popović: Kočiću dati mnogo veći značaj

   Popović: Kočiću dati mnogo veći značaj
Popović: Kočiću dati mnogo veći značaj

BANJALUKA - Velikom srpskom piscu i narodnom tribunu Petru Kočiću treba dati mnogo veće mjesto i značaj u Republici Srpskoj nego što je to činjeno do sada, smatra predsjednik Zavičajnog udruženja "Zmijanje" Vitomir Popović.

"Borba bikova u Stričićima na Zmijanju bi trebalo da postane nacionalni brend koji bi bio zaštićen i koji bi mogao značajno da doprinese razvoju ne samo Zmijanja, već grada Banjaluke, regije i čitave Republike Srpske", rekao je Popović Srni.

Govoreći o programu ovogodišnjeg 49. Kočićevog zbora, Popović je rekao da zbor počinje u nedjelju, 17. avgusta, u Bronzanom Majdanu saopštavanjem imena ovogodišnjih dobitnika "Kočićeve nagrade" i nagrade "Zmijanče".

On je dodao da će biti otvoreno i likovno saborovanje "Zmijanje 2014" na kome će učestvovati osam likovnih umjetnika.

Svečano otvaranje 49. Kočićevog zbora, kaže Popović, biće održano 24. avgusta u Banjaluci u Parku "Petar Kočić" u 20.00 časova. 

"U čast Petru Kočiću biće održane i književne večeri, pjesničko veče i takmičenje u besjedništvu", rekao je Popović.

On je dodao da će 25. avgusta u Muzeju Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske biti otvorena izložba "Veliki rat", te veče laureata.

Prema njegovim riječima, 28. avgusta na Novom groblju u Beogradu predviđeno je polaganje cvijeća na grob Petra Kočića u Aleji velikana, a istog dana će biti održano književno veće "Zmijanje u Beogradu-Srpska u Srbiji".

Popović kaže da je 30. avgusta predviđen prijem književnika i gostiju kod gradonačelnika Banjaluke, polaganje vijenaca u manastiru Gomionica, te svečana akademija "Kočićevo veče" u Banskom dvoru u Banjaluci.

Centralna svečanost ovogodišnjeg 49. Kočićevog zbora biće održana 31. avgusta u Stričićima, gdje će biti uručene nagrade i održan književni i kulturno-umjetnički program, te tradicionalna bodljavina bikova.

Popović smatra da je nedopustivo da "Kočićevu nagradu" dobije samo neko iz Banjaluke i da bi Srpska dobila mnogo više kada bi ova nagrada bila dodijeljena nekom uglednom i poznatom svjetskom književniku.

"Stav Organizacionog odbora je da na pozornici centralne manifestacije 49. 

Kočićevog zbora neće biti nikakvih stranačkih obilježja", rekao je Popović.

On kaže da postoje ideje da se kompleks u Stričićima, gdje se održava "Kočićev zbor" proširi i da bude više i od kamengrada u Višegradu, odnosno Kočićgrad, dodajući da bi se u tom pravcu moralo ići na donošenje zakona. 

"Kočić je brend, on nije samo pisac. Kada bi se to postavilo na svoje noge kako treba, čitava Republika Srpska od toga bi imala ogromne koristi", rekao je Popović.

On vjeruje da će u najskorije vrijeme suvenir - Kočićev vez biti pod zaštitom UNESKO-a, što će biti od velikog značaja za Zmijanje i čitavu Republiku Srpsku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije