Književnost

Praća i Negrišorac laureati "Brankovog kola"

Praća i Negrišorac laureati "Brankovog kola"
Praća i Negrišorac laureati "Brankovog kola"

Nagrada "Pečat varoši sremskokarlovačke" za najbolju pjesničku knjigu na srpskom jeziku objavljenu u 2013. godini ravnopravno je pripala Banjalučaninu Dušanu Praći za "Šušnjarski šumor" i Ivanu Negrišorcu za ''Kamena čtenija''.

Ovo književno priznanje već 47 godina dodjeljuje "Brankovo kolo", a svečano će biti uručena laureatima na proljetnjim "Brankovim danima 2014", koji će u Novom Sadu, Sremskim Karlovcima i Beogradu trajati od 14. do 28. marta.

Ivan Negrišorac, predsjednik je "Matice srpske" i redovni profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Laureat Dušan Praća je zaposlen u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS u Banjaluci.

"Poput nadahnutog čteca za kamenom pevnicom od 7. veka do danas, Negrišorac izliva duhovni supstrat po stopama tragične istorije, ali i po tragovima individualnog potresa ljudskog bića kao trošnog i prolaznog, u neprestanim  iskušenjima i gresima", navedeno je u saopštenju žirija nagrade "Pečat varoši sremskokarlovačke". 

Žiri navodi da je Negrišorac ostvario visoke umjetničke domete pokazujući, sa jedne strane, sposobnost lirskog obdjelavanja u epskom, a sa druge, zamahe intelektualne radoznalosti.

Djelo "Šušnjarski šumor" Praća je posvetio Šušnjaru, mjestu kod Sanskog Mosta, a u stihu dvanaestercu on priča o stravičnim zločinima koji su se tu dešavail 1941. godine.

Među dosadašnjim dobitnicima ugledne nagrade ''Pečat varoši sremskokarlovačke'' su i Miodrag Pavlović, Dara Sekulić, Matija Bećković, Dragan Kolundžija, Krstivoje Ilić i Ranko Risojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije