Književnost

Predajom "Otvorene knjige" zvanično zatvoren Sajam knjiga

Predajom "Otvorene knjige" zvanično zatvoren Sajam knjiga
Predajom "Otvorene knjige" zvanično zatvoren Sajam knjiga

BEOGRAD - Predajom "Otvorene knjige" ambasadora Kine Li Mančanga ambasadoru Rusije u Srbiji Aleksandru Čepurinu danas je zvanično zatvoren 59. Međunarodni beogradski sajam knjiga.

Svečanu primopredaju otvorio je sekretar grada Beograda za kulturu Vladan Vukosavljević koji je konstatovao da je ovogodišnji sajam knjiga bio uspješniji od nekoliko prethodnih i da predstavlja primjer za sve buduće manifestacije ovog tipa.

On je posebno zahvalio predstavnicima Kine, rekavši da su pokazali izuzetne rezultate kao počasni gost i da je njihov nastup ostavio "dubok trag na odnose dvije zemlje i odskočnu dasku za buduću saradnju".

"Očekujemo da će Rusija, zemlja kulture i umetnosti, pokazati podjednako visok nivo svoga nastupa, a činjenica da su dve zemlje, poput Kine i Rusije, sukcesivno gosti pokazuje vibrantnost Srbije i njenu otvorenost za saradnju sa svetom", istakao je Vukosavljević.

Ambasador Kine Li Mančang na veoma dobrom srpskom jeziku konstatovao je da sve što je lijepo kratko traje i da se to odnosi, prije svega, na kineski nastup u ulozi počasnog gosta na 59. Sajmu knjiga.

On je naglasio da je tokom osam dana sajma potpisano 140 sporazuma o saradnji, što pokazuje značaj i uticaj Beogradskog sajma knjiga u Evropi i svijetu, prenose beogradski mediji.

Ruski ambasador Čepurin poručio je da će se kao zemlja budući počasni gost jubilarnog 60. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, Rusija truditi da se od sada počne pripremati za svoj nastup, zato što je beogradski sajam jedno od najznačajnijih mjesta za promociju knjige u Evropi i šire.

"Imamo duge i tesne veze sa Srbijom, a ruska književnost je važan deo ne samo evropske, već i svetske književnosti. Potrudićemo se da sa velikom odgovornošću odgovorimo na ovu veliku čast. Hvala na poverenju", zaključio je Čepurin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije