Književnost

Predstavljena knjiga Nenada Grujičića "Ruku na srce"

Predstavljena knjiga Nenada Grujičića "Ruku na srce"
Predstavljena knjiga Nenada Grujičića "Ruku na srce"

PRIJEDOR - U prijedorskoj Galeriji "96" predstavljena je knjiga "Ruku na srce" Nenada Grujičića, srpskog pjesnika, esejiste, polemičara, književnog kritičara i direktora "Brankovog kola" iz Sremskih Karlovaca.

Autor je istakao da nije slučajno što je prva promocija njegove najnovije knjige održana baš u Prijedoru.

"Uvek se osećam izuzetno nadahnuto u ovom gradu svoje rane mladosti i naročito mi imponuje da ova nova knjiga bude promovisana prvo u Prijedoru, a tek onda u Novom Sadu i Beogradu, što shvatam kao meru jedne izuzetne odgovornosti prema publici i prijateljima koje ovde imam", rekao je Grujičić na sinoćnjoj promociji.

On je dodao da knjiga sadrži njegove tekstove objavljene u posljednje tri decenije u dodacima za kulturu listova "Politika", "Večernje novosti", "Glas Srpske", zatim u "Letopisu Matice Srpske", "Književnim novinama", "Književnoj reči", "Poljima" i mnogim drugim.

"Knjiga donosi moja sećanja, polemike, putopise, zapise i eseje, a prisećam se i nekih naših značajnih pesnika kojima sam imao priliku da budem domaćin na `Brankovom kolu`, tako da pišem o Dušku Trifunoviću, Borislavu Pekiću, Branislavu Petroviću, Tanasiju Mladenoviću i mnogim drugima", rekao je Grujičić.

On je pojasnio da je knjigom "Ruku na srce" pokušao da bude svjedok vremena, pa čak i epohe u kojoj živi naša književnost.

"Knjiga donosi i polemike koje su retka pojava na našoj književnoj sceni, a kojima sam pokušao da ukažem na pojave i deformacije u društvu koje se prelivaju i na književnu i kulturnu scenu", istakao je Grujičić.

Recenziju za knjigu, koja je štampana u izdanju "Službenog glasnika" iz Beograda u rubrici "Umetnost i kultura", napisao je Goran Gavrić koji je kao mladi pjesnik prihvatio to kao izuzetnu čast.

"Grujičić mi je knjigu u rukopisu poslao prije pola godine i rekao - ako te knjiga ponese, napiši nešto o njoj, što sam sa radošću prihvatio", rekao je Gavrić.

On je potvrdio da je riječ o burnom i pitkom štivu koje obuhvata tekstove napisane od 1982. godine do danas.

Djelo "Ruku na srce" Grujičićeva je trideseta knjiga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije