Književnost

Preradović o smrti književnika Nenada Radanovića

Preradović o smrti književnika Nenada Radanovića
Preradović o smrti književnika Nenada Radanovića

BANJALUKA - Nenad Radanović je jedan od najboljih do prije dva dana živih pripovjedača Bosne i Hercegovine, odnosno Banjaluke i Krajine, čiji je najveći broj priča posvećen Banjaluci, izjavio je u petak književnik Ranko Preradović povodom smrti kolege.

Priča kako je Radanović, koji je preminuo u 77. godini, prije ravno 60 godina, odnosno 1955. godine, objavio svoju prvu knjigu priča koja nosi naziv "Čarobni opanci".

"Spremajući se da proslavimo taj njegov jubilej, pripremili smo zajedničku knjigu, koja nosi naslov 'Banjalučke priče', ne nadajući se da će izaći posthumno. On je izabrao te priče, a predgovor je napisao Vojislav - Vojo Vujanović", kazao je Preradović.

Naglasio je da je Radanović prije svega bio prozni pisac, esejista, kritičar, koji je čitav svoj radni vijek proveo radeći kao novinar na Radio Sarajevu.

Prema njegovim riječima, Banjaluka i književnost ovih prostora izgubili su mnogo Radanovićevim odlaskom. Otkriva da nije živio najsrećnije u posljednjih godinu dana otkako se u grad na Vrbasu vratio iz Sarajeva, u koje je otišao još za vrijeme studentskih dana.

Radanović je rođen 13. marta 1938. godine u Marićki. Studij književnosti i filozofije završio je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Dobitnik je nagrade grada Banjaluke "Veselin Masleša" 1961. godine, Godišnje nagrade Udruženja književnika BiH 1964. godine, Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva 1968. godine te Godišnje nagrade IP "Svjetlost" 1984. godine.

Objavio je devet proznih knjiga, šest poetskih, te dvije knjige eseja. Autor je jedne likovne studije i zastupljen je u antologijama: "Bosanskohercegovačka  poezija u prozi" 1971, "Poslijeratna pripovijetka u Bosni i Hercegovini" 1976. i "Antologiji fantastične pripovijetke u Bosni i Hercegovini" 2004. godine. Sahranjen je u petak na groblju "Sveti Pantelija" u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije