Književnost

Priznanje bogatstvu glumačkog izraza

Priznanje bogatstvu glumačkog izraza
Priznanje bogatstvu glumačkog izraza

"Nagrade su, što kasnije dođu, sve značajnije, i za profesionalni i za lični život. Znači da sam živa, na dve noge, da se polako zatvara moj krug od 67 godina umetničkog rada", kazala je Mira Banjac, ovogodišnji laureat nagrade "Žanka Stokić".

Iako kaže da nikada nije vidjela Stokićevu na sceni, pamti impresije svoje majke, koja je imala priliku da je gleda u Vrnjačkoj Banji.

"Nisam bliska žanru Žanke Stokić, ipak, i ja sam igrala žene iz naroda, iz mog podneblja i vremena", rekla je Banjčeva i dodala da treba sačuvati ugled i dostojanstvo tog priznanja.

Nagradu "Žanka Stokić" dodjeljuju Narodno pozorište u Beogradu, kompanija "Novosti" i grad Požarevac, glumici čija je ličnost obilježila pozorišni i filmski život Srbije, svojom stvaralačkom zrelošću i bogatstvom glumačkog izraza, a Banjčeva je istakla da je posebno raduje što priznanje nosi ime jedne veličanstvene glumice.

U konkurenciji je bilo osam glumica, a pobjednica je izabrana jednoglasnom odlukom žirija, koji su činili glumica Mira Stupica, kao počasna predsjednica, Dejan Savić, v.d. upravnika Narodnog pozorišta, Ratko Dmitrović, generalni direktor i glavni urednik "Novosti", te prošlogodišnja dobitnica Ljiljana Stjepanović i reditelj Slavenko Saletović.

"Mira Banjac, zahvaljujući osobenom daru, uspeva da i najbanalniju realnost oplemeni krajnje čulno, da publici na katarzičan način prenese refleks duše, tvoreći tako od naizgled niskomimetskih karaktera velike scenske heroine", naveo je žiri u obrazloženju.

Nagrada će biti svečano uručena Miri Banjac 22. marta u podne na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, a sastoji se od plakete, statue "Žanka Stokić" i novčanog iznosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije