Književnost

Priznanje u rukama Predraga Bjeloševića

Priznanje u rukama Predraga Bjeloševića
Priznanje u rukama Predraga Bjeloševića

Banjalučki književnik Predrag Bjelošević dobitnik je Godišnje nagrade Udruženja književnika RS (UK RS) za knjigu "Kardiogram bjekstva", saopšteno je danas u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS u Banjaluci.

Žiri koji je odlučivao o nagradi činili su Dušan Stojković, Ranko Risojević i Mladen Šukalo.

Jovanka Stojčinović-Nikolić, predsjednica UK RS, rekla je da ovo priznanje dodjeljuju u skladu sa Statutom i programom rada ovog udruženja, kao i da se ona dodjeljuje prvi put otkad je ono osnovano.

Bogat stvaralački opus Predraga Bjeloševića dosad je nagrađen mnogobrojnim priznanjima, a ono što ovog autora izdvaja iz mase jeste to, kako je jednom prilikom istakao, što se oduvijek gnušao svake sladunjavosti i ugađanja masi. Bjelošević se veoma uspješno snalazi i kao pjesnik, dramski pisac i prevodilac, ali i kao direktor Dječijeg pozorišta RS.

"Više mi prija oporo pjevanje uz vjetar svakodnevici. Takav moj stav je i u pisanju pjesama za djecu. Zabavljače ne volim ni u pozorištu, a kamoli u pjesništvu, jer se bave lažnom zavodljivom površinom, a ne suštinom", istakao je jednom prilikom ovaj pisac.

Njegova poezija je zastupljena u više antologijskih izbora savremene srpske i bh. poezije i poezije za djecu i prevođena je na italijanski, francuski, njemački, poljski, ruski, engleski, češki, slovački, mađarski, slovenački, makedonski i bugarski jezik, a izučavana je na više univerziteta slavistike u Evropi. On je takođe prepoznatljiv i po tome što je poeziju ruskih pjesnika prevodio na srpski jezik, a povremeno piše i eseje, književnu i likovnu kritiku. Dramski tekstovi, scenariji i dramatizacije za dječji teatar i odrasle uspješno su mu izvođeni u BiH, Srbiji i Bugarskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije