Književnost

Promovisan 40. broj "Srpske vile"

Promovisan 40. broj "Srpske vile"
Promovisan 40. broj "Srpske vile"

BIJELJINA - Četrdeseti broj časopisa za književnost, nauku i kulturu "Srpska vila" promovisan je večeras u Bijeljini.

Glavni i odgovorni urednik "Srpske vile" Cvijetin Ristanović rekao je da 40. broj predstavlja dokaz trajanja ovog časopisa, koji je izlazio redovno, dva puta godišnje, kako je na početku i definisano.

"Časopis je iz godine u godinu rastao u svakom pogledu, i kada je riječ o obimu, i broju autora i kvalitetu radova koji su u njemu objavljeni", rekao je Ristanović novinarima.

On je napomenuo da je prvo uredništvo, kao i sva naredna, imalo jasnu koncepciju koja se zasnivala na tome da časopis prvenstveno ima za cilj da čuva baštinu srpskog naroda, ali i da publikuje sve ono što se dešava u nauci, književnosti, teoriji i jeziku, te uopšte u kulturi.

"Svakako mi nismo zatvorili stranice drugim književnostima i kad god smo imali mogućnosti da dođemo do kvalitetnih prevoda - priča, pjesama, romana, eseja, odlomaka romana, mi smo ih objavljivali", rekao je glavni i odgovorni urednik "Srpske vile".

On kaže da su na taj način otvarane stranice časopisa i onima koji nisu sa ovog područja. "Časopis nije lokalnog karaktera, a naši saradnici su iz svih krajeva bivše Jugoslavije, ali i iz drugih, čak i prekookeanskih zemalja gdje žive ljudi koji govore našim jezikom", rekao je Ristanović.

Dušanka Novaković, predsjednik Gradskog odbora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" u Bijeljini, koji je izdavač časopisa, rekla je da je časopis za 20 godina ostvario kulturne veze na širokom prostoru srpskog govornog područja, proširio mrežu saradnika i znatno podigao kvalitet.

Časopis "Srpska vila" ima dobru saradnju sa brojnim časopisima sličnog karaktera, u zemlji i inostranstvu.

Posljednji broj "Srpske vile" ugledao je svjetlo dana zahvaljujući nesebičnoj pomoći Etnografskog muzeja iz Beograda i vršiocu dužnosti direktora ove ustanove Mirjani Menković.

"Postojali su neki problemi u štampanju 40. broja ovog časopisa i čim sam, a sasvim slučajno, upoznata o tome znala sam da naša ustanova može da pomogne", rekla je Menkovićeva.

Ona je istakla da Etnografski muzej iz Bograda ima veoma dobru saradnju sa Muzejom Semberije, naglasivši važnost rada i saradnje svih srpskih ustanova kulture i udruženja u 19. i 20. vijeku.

Branko Vokić, direktor Muzeja iz Prištine čije je sjedište izmješteno u Beograd, rekao je da su izdanja "Prosvjete" izuzetno važna i dragocjena za sveopštu kulturu i tradiciju srpskog naroda.

 

Promociji 40. broja "Srpske vile", koja je održana u Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić" u Bijeljini, prisustvovao je veliki broj javnih i kulturnih radnika, kao i građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije