Književnost

Pronađen Šekspirov "Prvi Folio"

Pronađen Šekspirov "Prvi Folio"
Pronađen Šekspirov "Prvi Folio"

SEN OMER - Rijedak i izuzetno vrijedan "Prvi Folio", odnosno sabrana djela Vilijema Šekspira, koji se smatra najznačajnijim djelom engleske književnosti, pronađen je u malom gradu u Francuskoj.

Knjiga je ležala 200 godina u biblioteci u Sen Omeru, u blizini Kalea, na sjeveru Francuske. Otkrili su je bibliotekari koji su planirali izložbu o istorijskim vezama tog regiona i Engleske.

"U knjizi nedostaje nekoliko strana, uključujući naslovnu stranu", rekao je bibliotekar Remi Kordonije.

On je dodao su zbog gubitka prve stranice i uvodnog dijela bibliotekari katalogizilirali knjigu kao nespecijalno staro izdanje.

"Folio" je prvo izdanje koje obuhvata 36 od 38 poznatih Šekspirovih drama, koje je prvobitno štampano 1623. godine, sedam godina nakon smrti pisca.

Šekspirovi prijatelji i kolege glumci Džon Hemings i Henri Kondel priredili su "Prvi folio" i smatra se da su zahvaljujući tome Šekspirova djela ostala dostupna generacijama. To je jedini izvor za 18 od njegovih drama, uključujući tragediju "Magbet" i komediju "Buru".

Vjeruje se da je urađeno 800 primjeraka, od kojih se za 233 vjeruje da postoje i danas, prenio je Bi-Bi-Si.

U izdanju pronađenom u Francuskoj nalazi se nekoliko rukom napisanih napomena u vezi sa izmjenom nekih termina u tekstu.

Zanimljivo je da "Prvi Folio" nije najrjeđa knjiga koju posjeduje biblioteka u gradu Sen Omer. Ova biblioteka posjeduje Gutenbergovu "Bibliju", čijih je manje od 50 primjeraka preživjelo do danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije