Književnost

"Prosveta" predstavila nepoznate Andrićeve eseje

"Prosveta" predstavila nepoznate Andrićeve eseje
"Prosveta" predstavila nepoznate Andrićeve eseje

BEOGRAD - Izdavačko preduzeće "Prosveta" na Sajmu knjiga u Beogradu predstavilo je knjigu potpuno nepoznatih eseja Ive Andrića o srpskim piscima koju je priredila Andrićeva zadužbina, kao i djelo Živote Ivanovića o predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu "Nova ruska riječ Putin".

 Andrićevi eseji o Njegošu i Vuku objavljeni su u više mahova, ali 19 eseja u ovoj knjizi o Petru Kočiću, Simi Matavulju, Rastku Petroviću, Jovanu Skerliću, Vladimiru Ćoroviću, Simi Panduroviću, pa čak i o manje afirmisanim autorima, kao što su Gavro Vučković i Branko Mašić, do sada su bili gotovo potpuno nepoznati čitalačkoj javnosti. 

"Nova ruska riječ Putin" je knjiga koja daje sve aspekte fenomena Putin, a iz štampe je izašla neposredno pred posjetu ruskog predsjednika Srbiji. 

Predstavljena je i knjiga "Mala crvena crvena knjižica Mao Cedunga" sa citatima nekadašnjeg kineskog lidera, kome posmrtno raste popularnost u Kini. 

Posebno interesantni za nove generacije u Srbiji su citati Mao Cedunga koji iznenađuju savremenošću, iako je prošlo 50 godina od izdavanja prve "Crvene knjižice", nekad obavezne lektire svakog Kineza, saopšteno je iz "Prosvete". 

Mao Cedungu, koga u Kini posmatraju kao sociološko-psihološki fenomen, naglo raste popularnost u toj zemlji, kod građana, ali i u krugovima političkog establišmenta, jer Kinezi sve više postaju svjesni da bez njega ne bi imali Kinu kakva je danas. 

Među novim naslovima "Prosvete" je i studija Dragana Simeunovića "Nacija i globalizacija" sa predgovorom Vladete Jerotića, knjiga istoričara Novaka Jovanovića "Uvreda, bes i krv" o uticaju srpske štampe na sudbinu posljednjeg Obrenovića, ali i novi roman Jasmine Ane "Poslednji tango u Kraljevu".

"Nacija i globalizacija" razmatra posljedice procesa globalizacije na prekrajanje međudržavnih granica, a "Uvreda, bijes i krv" dokazuje da je na početku vijeka srpska štampa bila toliko moćna da od jednog vladara Aleksandra Obrenovića stvori "obrednu žrtvu", na koju su svaljeni grehovi cijele zajednice. 

U novoj ediciji "Hit" objavljen je novi roman Jasmine Ane "Poslednji tango u Kraljevu", dramatična priča o sudbinama mladih pred raspad Jugoslavije.

Izložen je i posljednji broj časopisa "Književnost", posvećen u potpunosti književnici Svetlani Velmar-Janković. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije