Književnost

RS razmišlja o fondacijama za književnike

RS razmišlja o fondacijama za književnike
RS razmišlja o fondacijama za književnike

RS razmišlja o osnivanju fondacija koje će pomagati piscima, izjavio je danas Anton Kasipović, ministar prosvjete i kulture RS.

On se, naime, susreo sa piscem Berislavom Blagojevićem iz Banjaluke, dobitnikom stipendije Fondacije "Borislav Pekić" za prozno djelo u pripremi, jedinim stipendistom izvan granica Srbije.

"Za nas iz Ministarstva će biti vrlo korisno da proučimo taj primjer i na sličan način, eventualno kroz neki drugi oblik organizovanja, ovdje u Republici Srpskoj pomognemo nekim drugim mladim piscima", naglasio je Kasipović.

On je čestitao Blagojeviću i izrazio radost što je dobitnik stipendije upravo pisac iz RS, te naglasio da književnike ne treba vezivati za mjesto, jer su njihove granice razmišljanja, angažmana i želja šire od geografskih.

Blagojević je rekao da roman "Tiše od vode", za koji je dobio stipendiju, neće ugledati svjetlost dana prije polovine naredne godine.

"Inače, pišem veoma sporo, a želim i da to bude nešto zaista kvalitetno, pa neću žuriti. Ovo je prvi put da pišem roman. Do sada sam uglavnom pisao kraće prozne forme", rekao je Blagojević i dodao da dobijanje stipendije nosi i dodatne obaveze, jer postoje očekivanja, posebno određenih kritičarskih krugova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije