Književnost

"Rat i mir" na radiju BBC prvog dana Nove godine

"Rat i mir" na radiju BBC prvog dana Nove godine
"Rat i mir" na radiju BBC prvog dana Nove godine

LONDON - Prvi dan nove, 2015. godine na radiju BBC 4 biće u znaku epskog romana Lava Tolstoja "Rat i mir".

Desetosatna radio adaptacija, u dramatizaciji Timberlejka Vertenbejkera, sa Džonom Hartom (na fotografiji), Sajmonom Raselom Bilom i Lesli Menvil u glavnim ulogama, zaživjeće u etru od 09.00 do 21.30, sa pauzama za vijesti i seriju "The Archers", popularnu sapunicu koja se u Velikoj Britaniji sluša još od 1951.

BBC Radio 4 je čuveni Tolstojev roman opisao kao "nesumnjivo najbolju ikada napisanu knjigu".

"Ako je niste pročitali, Radio 4 vam poručuje da ste propustili nešto važno", navela je predstavnica britanske radio stanice.

"Rat i mir" je najduža drama koju je BBC radio 4 emitovao u toku jednog dana. Prvog januara 2000. slušaocima je priredio osmočasovno čitanje jednog od romana o slavnom čarobnjaku Hariju Poteru, a dvije godine kasnije petipočasovnu dramatizaciju "Uliksa" Džejmsa Džojsa.

Radio drama "Rat i mir" će biti praćena uživo komentarima na Tviteru i veb stranicom sa porodičnim stablima junaka romana, mapama i istorijskim anegdotama.

"Oduvijek sam smatrao da radio može da učini nešto više sa ovim velikim romanom od filma i televizije. Roman vrvi od razmišljanja i zapažanja o smislu života, istoriji, strateškim metežima rata i emocionalnoj pometnji mira", kazao je Vertenbejker, dodajući da radio može slušaocima da dočara Tolstojevo prodiranje u dušu i misli.

Drama je snimana gotovo mjesec dana, sa "kompletnom logistikom neophodnom za snimanje filma", navode u BBC radio 4, ističući da su pojedine scene snimljene tokom rekonstrukcije bitke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije