Književnost

"Ratni album" svjedočanstvo stradanja

"Ratni album" svjedočanstvo  stradanja
"Ratni album" svjedočanstvo stradanja

Kapitalna monografija "Ratni album 1914 - 1918" potpukovnika Andra Popovića, prvi put objavljena 1926. godine, a povodom stogodišnjice Prvog svjetskog rata dopunjena tekstom i fotografijama koje je uredio književnik Milovan Vitezović, promovisana je danas u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci.

Izdavač ovog značajnog djela je "Pravoslavna reč" iz Novog Sada, a novo izdanje je dopunjeno i predgovorom koji su napisali Tomislav Nikolić, predsjednik Srbije, i Milorad Ekmečić, akademik.

"Ratni album 1914 - 1918" izašao je uz blagoslov Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja, a predstavlja istorijski pregled Prvog svjetskog rata i događaja koji su mu prethodili.

Vitezović je danas u Banjaluci kazao da mu je Nikolić, kada mu je pokazao ovu knjigu, rekao da bi istu trebalo dati svim predsjednicima u svijetu kako bi shvatili koja je žrtva Srbije bila u Velikom ratu.

"Nastojao sam i da organizujem delove ove monografije, pa su tu kao celine 'Deca u ratu', 'Žene u ratu', uključujući i bolničarke, čuveno medicinsko osoblje, kao i celina 'Umetnici u ratu'. Sve to je spakovano tako da bude događaj koji će da nas brani pred svetom", istakao je Vitezović.

Rajko Kuzmanović, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti RS, napomenuo je da je ovo djelo svjedočanstvo o stradanju i pobjedama srpske vojske.

"To je jedno od onih djela koje je na najbolji način pokazalo herojstvo srpskih ljudi, iskazano ne samo riječju, već i fotografijama", rekao je Kuzmanović. Promociji u Banjaluci prisustvovali su brojni predstavnici političkog, kulturnog i javnog života RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije